Actualiteit

Actualiteit

Actualiteit

Niet alleen Nationale-Nederlanden keek gisteren reikhalzend uit naar de uitspraak van de rechtbank Rotterdam over een collectieve woekerpolisclaim. Betrokkenen meenden dat de zaak van invloed zou kunnen zijn op andere procedures in het woekerpolisdossier. Aegon ziet vooral overeenkomsten met de recente uitspraak in een eigen woekerpoliskwestie, hoewel de rechter in die zaak de verzekeraar wel terechtwees. Advocaat Adriaan de Gier die bij het Kifid de strijd aanbond met NN verwacht dat deze nieuwe uitspraak andere processen zal verlengen.

lees meer

Het Amsterdamse onderzoeks- en adviesbureau Decisio, dat de markteffecten van het verbod onderzoekt, is onlangs gestart met een enquête over het provisieverbod. De enquête kan tot half augustus worden ingevuld.

lees meer

Het herpositioneringstraject dat de Vereende vorige jaar startte, heeft geresulteerd in een verbeterde naamsbekendheid. Die heeft, onder andere, tot een flinke toename in verzekeringsaanvragen en tot meer verzoeken om mee te denken over maatschappelijke vraagstukken in de verzekeringsmarkt geleid.

lees meer

Het herpositioneringstraject dat de Vereende vorige jaar startte, heeft geresulteerd in een verbeterde naamsbekendheid. Die heeft, onder andere, tot een flinke toename in verzekeringsaanvragen en tot meer verzoeken om mee te denken over maatschappelijke vraagstukken in de verzekeringsmarkt geleid.

lees meer

Niet alleen zorgverzekeraars maken zich zorgen over de toename van fraude binnen de zorg. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) voert volgens het Financieele Dagblad momenteel actief beleid waarin bestuurders en zorginstellingen die geen of te weinig pensioenpremies afdragen worden aangesproken en waar nodig beslag wordt gelegd. Opsporingsdiensten delen sinds kort informatie over zorgfraudeurs met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders.

lees meer

Het financieren van energiebesparende voorzieningen via een hypotheek mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vanaf vandaag makkelijker. Huizenkopers en woningeigenaren hoeven voor de hypotheekaanvraag alleen nog maar een kostenspecificatie van deze voorzieningen aan te leveren.

lees meer

In mijn vorige column kondigde ik aan dat ik ditmaal zou schrijven over de maatschappij die haar data ter beschikking stelt aan het intermediair zodat die de veranderingen in de situatie kan oppikken om de klant, waar nodig, te adviseren. Een mooie ontwikkeling. Hierdoor stellen ketenpartijen elkaar in staat het beter te doen voor de klant. En misschien stimuleren we op die manier eindelijk dat de (hypotheek)adviseur echt aandacht gaat besteden aan beheer. Een activiteit die ik in de afgelopen twintig jaar maar mondjesmaat heb gezien.

lees meer

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Geert Bouwmeester, sinds februari CEO van De Goudse, verwacht dat marktbrede slechte resultaten van verzuim- en autoverzekeringen hét issue van de komende maanden zal worden. “Net als de slechte schaderatio’s in een groot gedeelte van de volmacht- en serviceprovidermarkt”, voegt hij daaraan toe.

lees meer

Zo nu en dan vindt er een hele reeks ongelukkige toevalligheden plaats die uitmonden in een grote ramp en die risicovoorspellers en -managers de nodige hoofdbrekens bezorgen. Neem bijvoorbeeld de explosie in de haven van Tianjin in China vorig jaar. Die schokkende gebeurtenis had niet alleen 170 doden tot gevolg, maar veroorzaakte naar schatting ook voor tussen de 5 en 6 miljard dollar aan schade.

lees meer

SharePeople biedt volgens eigen zeggen een nieuwe alternatief “voor de veel te dure AOV voor zzp-ers”. SharePeople, een platform waar zzp’ers hun risico’s onderling met elkaar delen, start vandaag met een nieuw initiatief waarbij zzp-er’s zich in kunnen dekken tegen arbeidsongeschiktheid. De start-up wil op termijn meer alternatieven bieden voor meerdere soorten verzekeringen en de doelgroep steeds meer verbreden.

lees meer

Onlangs oordeelde de rechtbank Gelderland dat het verzoek tot het nemen van een beslissing in een deelgeschilprocedure strijdig is met de goede procesorde als tegelijkertijd een procedure aanhangig is op grond van artikel 3:305a BW.

lees meer

Gestegen rente is de voornaamste reden die ervoor zorgt dat de grote pensioenfondsen in Nederland er in het tweede kwartaal weer iets beter voor komen te staan. Hierdoor zullen de financiële verplichtingen van de pensioenfondsen wat lager uitkomen. Echt hele hoopgevende mededelingen over de pensioenontwikkelingen kunnen de fondsen nog niet doen.

lees meer

NN is ‘tevreden’ met de uitspraak die de rechtbank Rotterdam vanmiddag deed in een collectieve woekerpoliszaak. Die gaf de verzekeraar op alle punten gelijk.

lees meer

Voorzitter Ab Flipse van Woekerpolis.nl is ‘zeer verbaasd’ dat de rechtbank Rotterdam de vorderingen van zijn vereniging in de zaak tegen NN heeft afgewezen. Hij kondigt aan in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. “We hebben de eerste helft verloren, we gaan in de tweede helft alsnog winnen.”

lees meer

Verzekeraar Nationale-Nederlanden heeft klanten voldoende informatie gegeven over kosten en premies van Flexibel Verzekerd Beleggen-polissen. De rechtbank Rotterdam wees woensdagmiddag alle vorderingen van Vereniging Woekerpolis.nl in een langlopende collectieve rechtszaak af. Volgens de rechter heeft NN voldoende gewaarschuwd voor de beleggingsrisico’s, volgens de destijds geldende regels. De rechtbank acht dat er in principe voldoende contractuele basis is voor het in rekening brengen van de diverse soorten kosten.

lees meer

Nederlandse werkgevers zijn bang dat werknemers bij een nieuw pensioenstelsel niet voldoende zullen gaan sparen voor hun pensioen. Ze twijfelen of hun medewerkers om kunnen gaan met een grotere keuzevrijheid en dus ook een toenemende pensioenverantwoordelijkheid. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Willis Towers Watson onder 68 werkgevers met in totaal 320.000 medewerkers.

lees meer

De Geschillencommissie van het Kifid heeft Numan Assurantieadviseurs uit het Drentse Vries op de vingers getikt. Deze tussenpersoon, gevolmachtigd namens een niet genoemde verzekeraar, zegde het complete verzekeringspakket op van een klant omdat die in 7 jaar tijd 11 keer een schade meldde, waarvan 8 op zijn autoverzekeringen. Het Kifid oordeelde dat dit een oneigenlijke grond is voor opzegging. Numan moet het pakket voortzetten en binnen vier weken nieuwe polissen sturen.

lees meer

Autoverzekeraars verhoogden afgelopen jaar de prijzen voor nieuwe polissen met 16%. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Vooral kleinere maatschappijen laten flinke uitschieters zien. De Kilometerverzekering gaat aan kop met een gemiddelde premiestijging van 62%. ASR en Reaal verhoogden hun premies niet of nauwelijks.

lees meer

Zeven op de tien hypotheekadviezen die voor het hoogtepunt van de crisis in 2008 werden uitgebracht, voldoen niet aan de wettelijke regels. En voor hypotheken van na die tijd, is advocaat Rik Sieben niet veel optimistischer. “Als ik zie hoeveel advies alleen via internet loopt of dat er een hypotheek binnen een week wordt beloofd, houd ik mijn hart vast. In een goed hypotheekadvies zit gewoon veel werk.”

lees meer

Een hypotheeklooptijd van 30 jaar in een periode waarin de pensioenleeftijd stijgt, is niet meer van deze tijd. Dat zegt Gert Vasse, directeur van fintech- en consultancybedrijf Yellowtail. Hij wil dat geldverstrekkers veel meer de persoonlijke situatie mee laten wegen in plaats van strikt vast te houden aan een maximum van 30 jaar. Voor starters kan de looptijd gerust naar 40 jaar. De pensioendatum zou voor die groep als plafond moeten worden aangehouden, aldus Vasse.

lees meer

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Zeynep Bulut werd in april manager bij Van Ameyde Interim Professionals. Haar werk kan ze in de vakantie niet ‘uitzetten’, en dat wil ze ook niet. “In vakanties heb ik meer tijd om te denken en raak ik meer geïnspireerd.”

lees meer

Het aantal diefstallen van personenauto’s is in het eerste halfjaar van 2017 verder gedaald. In de eerste zes maanden van het jaar werden 4254 auto’s gestolen, blijkt uit cijfers van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). Dat zijn 11% minder autodiefstallen dan in de eerste helft van 2016. Meer auto’s worden teruggevonden.

lees meer

De eerste examens in de nieuwe PE-periode, april tot en met juni 2017, hebben een slagingspercentage van 82,7%. Dat is fors hoger dan bij de PE-plusexamens die financieel adviseurs in de periode tot 31 december 2016 moesten afleggen. Daar lag het succes op 66,2%.

lees meer

Onlangs heeft verzekeraar Allianz bij een schade de kosten voor autohuur maximaal vergoed in plaats van de gebruikelijke 75%. Heeft Allianz hiermee een trend gezet?

lees meer

Het conceptadvies van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de noodzakelijke herinrichting van ons pensioenstelsel leunt voor een groot deel op de verantwoordelijkheid van de de individuele deelnemer. De doorsnee-pensioenspaarder moet hierdoor zelfstandig goed onderbouwde beleggingskeuzes kunnen maken en de belangrijkste risico’s van een steeds complexere financiële wereld kennen terwijl de gemiddelde basiskennis van pensioenspaarders onvoldoende is. Zo stellen Bastiaan Starink, fiscaal pensioenspecialist van PwC, hoofdeconoom Jan Willem Velthuijsen van PwC en Annamaria Lusardi (professor of Economics George Washington University) vandaag in het Financieele Dagblad (FD).

lees meer

Hennepkwekerijen blijven onverminderd zorgen voor flinke (brand)schade meldt het Verbond van Verzekeraars vandaag. Bijna één op de vijftig grote branden, vaak in woonhuizen, heeft als oorzaak hennepteelt. De schade van deze wietbranden is fors en hoger dan bij ‘normale’ branden, omdat een brand in een wietpand relatief vaak overslaat naar naastgelegen huizen.

lees meer

De som van een rekenfout in een offerte moet alsnog worden betaald door Aegon Levensverzekering, zo is het oordeel van de Geschillencommissie van Kifid. De verzekeraar bracht in januari van 2013 een offerte uit aan een consument met de vraag een keuze te maken over het ouderdomspensioen. In plaats van een tijdelijk ouderdomspensioen koos de consument voor een levenslang pensioen. De commissie is van oordeel dat Aegon de consument een levenslang ouderdomspensioen moet toekennen op basis van de rekenfout. In plaats van €2.784,91 per jaar moet Aegon de consument nu € 4.288,76 per jaar betalen.

lees meer

Doordat veel geldverstrekkers de rente in juli meerdere malen hebben aangepast verdubbelde het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van het gemiddelde weekaantal in 2017. Er werden volgens de Hypotheekshop 13.000 hypotheekaanvragen verstuurd via Hypotheken Data Netwerk (HDN).

lees meer

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een standaard informatiemodel vastgesteld. Alle pensioenuitvoerders die een vaste of variabele pensioenuitkering aanbieden zijn vanaf 1 januari 2018 wettelijk verplicht om bij de communicatie richting de deelnemers een nieuw standaardmodel te hanteren. Het Verbond van Verzekeraars heeft het ‘vast-variabel pensioenmodel’ ontwikkeld voor verzekeraars en premiepensioeninstellingen.

lees meer

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Menno Luiten, eerder verantwoordelijk voor marketing en distributie, werd begin deze maand benoemd tot commercieel directeur van Munt Hypotheken. Zijn doel voor de tweede helft van het jaar: de grens van €10 miljard euro aan verstrekte hypotheken overschrijden.

lees meer

Zorgverzekeraars maken zich zorgen over de toename van fraude binnen de zorg. Er lijkt een doorbraak te zijn voor de aanpak daarvan. Opsporingsdiensten delen sinds kort informatie over zorgfraudeurs met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders.

lees meer

Regelmatig worden incassoactiviteiten door een verzekeraar uitbesteed aan een derde partij. Het gaat hierbij om Third party administrator diensten. Deze derde partij heeft echter wel een formele machtiging van elke consument nodig om te mogen incasseren. Maar wat als verzekeraar wisselt van derde partij die de incasso activiteiten dient uit te voeren?

lees meer

Online beleggingsaanbieder BinckBank start vandaag met Binck Pensioenen. BinckBank speelt hiermee volgens eigen zeggen in op het pensioentekort.

lees meer

Een verzekerde van Anderzorg is er niet in geslaagd een boete voor te laat betaalde zorgpremie om te zetten naar een boete in natura. Omdat ze de openstaande boete van nog geen twee tientjes niet kan betalen, bood ze aan te koken voor medewerkers van Anderzorg of een tuin aan te leggen bij het kantoor van de verzekeraar. De kantonrechter stak daar echter een stokje voor: ze zal met geld over de brug moeten komen.

lees meer

Letselschadeslachtoffers zouden volgens Kamerlid Michiel van Nispen te maken hebben met meer bureaucratie en langere wachttijden door de afkoop van het regresrecht voor de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Die onbedoelde gevolgen zouden volgens de SP-politicus in strijd zijn met het aansprakelijkheidsrecht en de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL). Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS weerspreekt dat.

lees meer

NIBC investeert samen met de Duitse verzekeraar Signal Iduna en de Japanse financieel dienstverlener SBI €34 miljoen in FinLeap, een bedrijvenbouwer die gespecialiseerd is in fintechs. De bank, die onder het label NIBC Direct hypotheken en spaarproducten aanbiedt, verwacht dat uit de samenwerking producten en diensten ontstaan die inspelen op de veranderende klantbehoefte.

lees meer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat aanbieders van beleggingsproducten in hun reclames duidelijk zijn over de verschillen tussen sparen en beleggen en dat de risico’s worden benoemd. De toezichthouder zegt de laatste tijd veel reclames te zien waarbij beleggen wordt gepresenteerd als alternatief voor sparen, terwijl niet wordt ingegaan op de verschillen.

lees meer

Lloyd’s of London waarschuwt dat de schade door een cyberaanval net zo groot kan zijn als grote natuurrampen, zoals de gevolgen van orkanen Katrina en Sandy. Een serieuze cyberaanval kan de wereldeconomie volgens de verzekeringsmarkt opzadelen met een kostenpost van $120 miljard.

lees meer

Hartje zomer brengt amweb traditiegetrouw een serie interviews met mensen uit de verzekeringssector. Hoe beleefden zij 2017 tot nu toe, en wat staat de branche nog te wachten? Leo de Boer, directeur schade en algemene beleidszaken van het Verbond van Verzekeraars, trapt de zomerserie af. Hij wil na de zomer zijn kennis van blockchain bijspijkeren, maar eerst gaat zijn mail uit. “In de vakantie is het vooral tijd om mijzelf even op te laden, in plaats van apparaten.”

lees meer

Coöperatie Dela neemt 49.000 uitvaartpolissen over van Hooghenraed Levensverzekeringen. Het gaat om de Belgische verzekeringsportefeuille van de uitvaartverzekeraar die onderdeel was van Conservatrix Groep.

lees meer

Bij de Vereende komen dagelijks aanvragen binnen waarvoor geautomatiseerde acceptatie op basis van standaardgegevens een onmogelijke zaak is. Dekking bieden voor bijzondere risico’s vraagt iets extra’s van de acceptanten. “Wij zijn uniek vanwege onze ambachtelijke manier van accepteren”, zegt manager Marketing en Acceptatie Bert Sonneveld.

lees meer

Het aantal verkochte woningen in Nederland is in juni met meer dan 21 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt het Kadaster vandaag. Ook het aantal geregistreerde hypotheken nam met ruim een vijfde toe ten opzichte van juni 2016.

lees meer

Werkgeversbonden voor de bouw, metaalindustrie en de installatiebranche roepen de politiek op de AOW-leeftijd te flexibiliseren. Ze reageren vandaag in Het Financieele Dagblad op waarschuwingen van pensioenfondsen in de metaal en de zorg dat steeds meer mensen in zware beroepen hun pensioen niet op eigen kracht halen. Zij hebben de laatste jaren richting hun AOW een WIA-uitkering.

lees meer

“Op het eind voelde ik me net een geblinddoekte bokser in de ring”, zegt Ewout Henny in een interview dat gisteren door NRC Handelsblad is gepubliceerd. Henny is oud-directeur van levensverzekeraar Conservatrix. Conservatrix werd in mei onteigend door De Nederlandsche Bank (DNB) en voor €1 verkocht aan de Amerikaanse investeerder Eli Global.

lees meer

Het Hengelose Neutralis ontwikkelde een ‘geluksmeter’ om beter op klanten in te kunnen spelen tijdens de financiële begeleiding en brengt dit middels een nieuw campagnefilmpje naar buiten. “Onze branche heeft teveel de focus op het geld. Geld is een middel en maakt niet per se gelukkig. Door vooraf te meten wat mensen precies gelukkig maakt kun je ze veel beter begeleiden in hun financiële planning”, aldus mede-oprichter Ozewald Wanrooij.

lees meer

Een financieel adviseur uit Deventer is door de rechtbank Overijssel veroordeeld voor verduistering en diefstal. De adviseur krijgt 2 maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van 3 jaar en een taakstraf van 180 uur. Verder moet hij ruim 51.000 euro aan schadevergoeding betalen. Daarnaast mag de man 2 jaar niet als financieel of hypotheekadviseur werken.

lees meer

De succesvolle en indringende bewustwordingscampagne van Interpolis gericht op het tegengaan van het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur blijkt een kopie te zijn van een AT&T campagne. AT&T’s ‘It can wait’ campagne werd met een zelfde doelstelling in 2010 gelanceerd. In 2016 publiceerde AT&T een campagnefilmpje dat qua inhoud en setting heel erg lijkt op dat van Interpolis.

lees meer

Als Monuta bij de berekening van de afkoopwaarde van een natura-uitvaartverzekering dezelfde uitgangspunten zou hanteren als twee andere grote natura-uitvaartverzekeraars dan zou de waarde hoger uitvallen. Dat zegt de Geschillencommissie van Kifid in een zaak van twee klanten tegen Monuta. De uitvaartverzekeraar weigerde openheid te geven over de berekeningswijze van de afkoopwaarde. Daarop schakelde Kifid een actuaris in. Monuta moet nu € 150 aan de klanten bijbetalen.

lees meer

Auteur Anita Hol-Bubeck schreef voor bureau DFO een vak-notitie over cyberrisico en verzekeringsmogelijkheden. Financieel adviseurs hebben volgens haar grote behoefte aan meer informatie hier over. “Cyberrisico’s nemen enorm toe en de bewustwording en risico-inschatting is nu heel erg belangrijk” zegt Hol-Bubeck. Daarnaast waarschuwt DFO er ook voor dat financieel adviseurs zelf ook aansprakelijk kunnen worden gesteld wanneer zij hun klanten niet goed genoeg hebben ingelicht over mogelijke cyberrisico’s.

lees meer

Het Verbond van Verzekeraars benadrukte afgelopen woensdag dat verzekeraars momenteel zuchten onder een zware last van regelgeving in relatie tot Solvency II. Ook financieel adviseurs gaan gebukt onder grote druk van nieuwe Europese regelgeving zegt Silvia Jansen van Oostdam en Partners. Het voorbereiden op de hoeveelheid Europese regelgeving wordt een hels karwei zegt Janssen die is gespecialiseerd in compliance. “Al die regels en de onduidelijkheid daarover vergt een irreële vorm van zelfredzaamheid van de financieel adviseurs. Dat is eigenlijk echt een vak apart.” Janssen pleit voor een kenniscentrum waar professionals met hun vragen rondom Europese regelgeving terecht kunnen.

lees meer