Dat starters het lastiger hebben op de huizenmarkt, is al langere tijd bekend. In het laatste kwartaal van 2017 was slechts 23% van de huizenkopers een starter. Er moet meer eigen geld ingebracht worden, de huizenprijzen zijn flink gestegen en de markt was zelden zo krap als nu. Als starter op de woningmarkt heb je het niet gemakkelijk. Daarom delen we graag wat tips en kansen voor starters.

Koop een opknapwoning

Als starter heb je vaak een druk leven; een (full-time) baan, een bruisend sociaal leven en misschien ook jonge kinderen die veel aandacht en energie vragen. Een kluswoning trekt je daarom misschien minder aan dan een huis waar je zo in kunt trekken. Toch kan het een heel interessante optie zijn, aangezien een recent opgeknapte woning vaak betrekkelijk duur is. Verbouwingsplannen kun je over meerdere jaren realiseren, waardoor je een gedeelte van de verbouwingskosten kunt spreiden.

Bekijk jouw hypotheekmogelijkheden

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Onze hypotheekadviseur kan je daar goed over adviseren. Zo kom je misschien in aanmerking voor een zogenoemde ‘starterslening’, waarbij het verschil tussen de prijs van het huis en de verstrekte hypotheek overbrugd wordt. Ook zijn er hypotheekaanbieders die het mogelijk maken om energiebesparende voorzieningen onder bepaalde voorwaarden via de hypotheek te financieren. In zo’n geval kan dit tot 106 procent van de woningwaarde (in plaats van 101 procent). Ook zijn er misschien mogelijkheden om een schenking van familie te ontvangen, of kan er bij het verstrekken van de hypotheek rekening worden gehouden met carrièreperspectieven.

Nog even wachten met kopen

Wanneer je nu nog niet het huis kunt kopen waar je een flink aantal jaar in wilt gaan wonen, kan het verstandiger zijn om nog te wachten met kopen en tijdelijk een woning te huren. Als je nu bijvoorbeeld in een (kleiner) appartement wilt wonen, kan het zijn dat je relatief snel weer moet verhuizen wanneer je bijvoorbeeld een kind krijgt. In zo’n geval kan het duur uitvallen, omdat bijvoorbeeld de kosten koper dubbel betaald moeten worden. Zonde!

In zo’n geval kan het zijn dat wij je adviseren om nog even te wachten met het kopen van een huis en om in de tussentijd flink te sparen, zodat je over enkele jaren wél het huis van je dromen kunt kopen. We kunnen je bovendien adviseren over het opstellen van een spaarplan om dit te realiseren.

Wil je meer weten over hypotheekadvies van Zijlstra & Udema Verzekeringen, of een vrijblijvende afspraak inplannen? Dat kan! Je leest hier meer.