Actualiteit

Actualiteit

Actualiteit

De implementatie van de herziene Europese betaaldienstenrichtlijn PSD2 (Payment Services Directive II) loopt vertraging op. Demissionair minister Dijsselbloem van Financiën verwacht dat de wet pas in het voorjaar van 2018 in werking treedt. De bedoeling was dat die van kracht zou zijn op 13 januari 2018.

lees meer

De EU en de VS hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de Amerikaanse markt voor Europese (her)verzekeraars toegankelijker maakt. Er is twintig jaar over onderhandeld. De overeenkomst wordt vrijdagmiddag in Brussel ondertekend.

lees meer

Hans van Ommen, voormalig directeur van intermediairbedrijf Eurolloyd, noemt het pleidooi van het Verbond van Verzekeraars voor een collectieve overstromingspolis “hoogst merkwaardig”. Hij kan dat niet rijmen met eerdere uitlatingen waarin de verzekeraars juist wezen op de onverzekerbaarheid van een dergelijk risico.

lees meer

De Geschillencommissie Rentederivaten van Kifid heeft opnieuw een ondernemer deels in het gelijk gesteld in een klacht over een rentederivaat van Deutsche Bank. De renteswap van de klager was weliswaar passend, maar door herstructurering leed hij wel schade. De bank moet deze automotive-ondernemer € 35.000 betalen.

lees meer

Een zaal vol fraudecontroleurs luisterde gisteren naar experts en inspirators in het Nationaal Militair Museum te Soest tijdens de tweede editie van FraudTalks van organisator Friss, ontwikkelaar van detectiesoftware. “Helpen alle manieren van controleren wel, of leven we in een ‘controleparadox’ en is het loslaten van controle juist effectiever?”, vroeg forensisch onderzoeker Frank Cederhout van Deloitte zich af in zijn toespraak.

lees meer

Dat het goed gaat in de hypotheekbranche is geen geheim. Het was eigenlijk verbazingwekkend dat in alle drukte zoveel adviseurs een aanbieders de weg naar am:hypotheken hadden gevonden. Ondanks de huidige ‘boom’ is er geen reden om relaxed achterover te leunen, zo hield de bonte lijst van sprekers het gehoor in de Utrechtse jaarbeurs voor.

lees meer

Delta Lloyd is deze week gestart met een pilot voor een cyberverzekering voor het mkb. Een jaar lang kunnen 50 adviseurs het product testen. Ze krijgen eerst een workshop over cyberrisico’s.

lees meer

Stel, je klant is in paniek omdat zijn computers zijn gegijzeld door ransomware. Geen ver-van-mijn-bed-show sinds hackers in mei 2017 de gijzelsoftware WannaCry op computers loslieten. Wereldwijd vielen slachtoffers. In Nederland werden alle parkeergarages van Q-Park getroffen en lag de website van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) eruit. En dat in examentijd….

lees meer

U leest het goed. Dit is geen reclameslogan die te mooi is om waar te zijn; dit is dé nieuwe wettelijke termijn voor de waardeoverdracht van klein pensioen in een DC-regeling. Begin 2017 presenteerde staatssecretaris Klijnsma het concept wetsvoorstel Waardeoverdracht klein pensioen ter internetconsultatie, waarin zij haar plan op hoofdlijnen weergaf. Maar ‘the devil is in the details”…. in de bijbehorende AMvB waardeoverdracht klein pensioen zijn recent de details ingevuld, die fondsen en verzekeraars voor een enorme uitdaging stellen.

lees meer

De rechtbank in Zwolle heeft deze zomer bepaald dat Goedkopehypotheek.nl een schadevergoeding moet betalen aan een klant die gebrekkig advies had gekregen. Het adviesbedrijf had in deze zaak een niet-bindende uitspraak van het Kifid naast zich neergelegd. De consument ging naar de rechter en krijgt ook daar gelijk. Wel pakt de bewezen schade volgens de rechter lager uit dan Kifid eerder aangaf. In plaats van ruim € 14.000 die Kifid oplegde, hoeft het bedrijf van Don K. Bandstra nu nog maar € 7.500 te betalen.

lees meer

Het RAiA- en RMiA-bestuur organiseren op vrijdag 29 september 2017 in Rotterdam een symposium met de titel: ‘Als de auto autonoom wordt?!’ Dit symposium is geaccrediteerd voor 3,5 PE punten in het kader van de PE-verplichting voor de RAiA- en RMiA-erkenningsregeling. Voor Young InSurance leden zijn tien kaarten beschikbaar gesteld.

lees meer

Verzekeraars moeten volgens een nieuw arrest van het Europees Hof van Justitie btw gaan betalen over de diensten die zij inkopen bij koepelorganisaties als Stichting Salvage en Multizorg VRZ. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. Volgens de krant kan dit tot een strop van honderden miljoenen euro’s leiden.

lees meer

Chubb haar team in de Benelux uitgebreid met Stijn Réz als Accident & Health Sales Leader en Welmer Jagerman als nieuwe Senior Underwriter Property. Hiermee versterkt Chubb haar dienstverlening in twee belangrijke segmenten: ongevallen- en welzijnsverzekeringen en brandverzekeringen.

lees meer

De arbeidsmarkt trekt aan, de pensioenleeftijd gaat omhoog en technologische veranderingen vragen om nieuwe functies en rollen. Hoe bereid je je hierop voor? Op 26 september 2017 organiseert YoungInSurance samen met RSA een workshop voor Young Professionals onder leiding van coach & HR manager Olga Boezaard.

lees meer

Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden tot enkele duizenden euro’s te veel betalen voor een uitvaart als de verzekerde een naturapolis van voor 2007 had. De rechter oordeelde in 2014 dat dit onterecht is, maar volgens de Volkskrant kost het familie veel moeite om onder de naheffing uit te komen.

lees meer

De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is te hoog, vindt Vereniging Eigen Huis. De belangenbehartiger roept het kabinet op om de premie, nu 1% van het hypotheekbedrag, met ingang van volgend jaar fors te verlagen. Volgens Eigen Huis is het schaderisico vor NHG-hypotheken gehalveerd.

lees meer

Minder dan een derde van de adviseurs die afgelopen tweeënhalf jaar als ondernemer de markt opgingen, denkt dat de huidige provisie op schadeverzekeringen over 5 jaar ongewijzigd is. Ruim de helft denkt dat de transparantie is verschoven van passief naar actief. Voor 36% van de starters op de intermediaire markt is provisie de primaire inkomstenbron. Regeldruk in de branche zien starters eerder als nadeel dan als voordeel en over robotadvies zijn ze sceptisch.

lees meer

Bij 52 pensioenfondsen is de beleidsdekkingsgraad aan het eind van het eerste halfjaar van 2017 onder de 100% uitgekomen, blijkt uit cijfers van toezichthouder DNB. Die berichte eerder al dat ruim een derde niet aan de minimaal vereiste dekkingsgraad voldoet.

lees meer

Pensioenfondsen hebben de beheerkosten vorig jaar maar mondjesmaat kunnen verlagen. Dat concludeert The Pension Rating Agency (TPRA), een initiatief van MoneyView. De gemiddelde pensioendeelnemer is 13 cent minder gaan betalen.

lees meer

Brancheorganisatie Adfiz hield woensdag een Zakelijk Platform-event waarbij insurtech de rode draad was tijdens de plenaire sessies. Onder de sprekers waren Paul Carty, voorzitter van de Standing Commitee van de Europese intermediairkoepel Bipar, en Adfiz-directeur Enno Wiertsema. Volgens hen ontstaat insurtech vanuit het intermediair. Sjaak Schouteren, manager Cyber Risk Solutions bij Aon, was het daar niet mee eens.

lees meer

“Online hypotheekadvies is een volwaardige vervanger van face-to-face-advies en gaat een grote plek in de markt veroveren.” Dat stelde Coen de Ruiter, sinds een paar maanden CEO van Independer, donderdagochtend tijdens een lezing op het congres am:hypotheken in Utrecht. Hij kondigde aan binnen een paar maanden zelf online geautomatiseerd advies te lanceren. “Want: een computer kan een objectiever advies geven dan de adviseur.”

lees meer

Risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon Nederland heeft vorig jaar minder omzet geboekt: € 229 mln euro, tegen € 239 mln in 2015. Oorzaken daarvoor zijn de verkoop van niet-strategische portefeuilles en een omzetdaling op de pensioendienstverlening. De marge is wel verbeterd, zegt country manager Marc van Nuland.

lees meer

De hypotheekregels zijn een klassiek voorbeeld van overheidsfalen. Dat stelde Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) vanmorgen bij de start van am:hypotheken. Volgens Van Hoek zijn de maatregelen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd slecht onderbouwd en beschadigen ze de Nederlandse woningmarkt.

lees meer

De Nationale Hypotheekbond is van start gegaan met de website Looptijdrente.nl. Daarmee wil het bedrijf consumenten de mogelijkheid bieden om geldverstrekkers te vergelijken op basis van de werkelijke rentelasten gedurende de looptijd van de hypotheek. “De looptijdrente geeft voor de consument een veel beter beeld van de totale kosten van een hypotheek.”

lees meer

De Nationale APF gaat de pensioenregeling uitvoeren van de Stichting Pensioenfonds Unisys Nederland (SPUN). Vanaf 1 januari 2018 gaat het algemeen pensioenfonds van NN Investment Partners en pensioenbeheerder AZL de pensioenuitvoering en het vermogensbeheer verzorgen van voor de 2.700 deelnemers van SPUN. Het gaat om een beheerd vermogen van € 485 mln.

lees meer

Steeds meer particulieren kopen een huis om het te gaan verhuren. Vooral in de grote steden is het fenomeen in opmars: in Amsterdam wordt al een op de vijf woningen louter gekocht om te verhuren. Het Kadaster en makelaarsvereniging NVM vrezen dat de verhurende kopers de starters van de woningmarkt drukken.

lees meer

Univé heeft op proef een robot aangenomen in een van haar advieswinkels. Pepper, ontwikkeld door het Japanse ICT-bedrijf SoftBank, gaat aan de slag als hostess bij de Univé-winkel in Heerhugowaard.

lees meer

Kenniscentrum SIVI richt een privacywerkgroep in die een nieuwe standaard moet ontwikkelen voor de overdracht van gegevens tussen verschillende partijen in de verzekeringsketen. Die standaard moet voldoen aan de eisen die worden gesteld in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

lees meer

Het is een uitstervende vorm van financiële dienstverlening: beleggingsadvies. In ieder geval voor de zogenaamd ‘kleine’ man, de gezinnen die minder dan € 75.000 kunnen of willen beleggen. Het wordt te duur, ook al zeggen banken dat niet met zoveel woorden. Hoe erg is deze ontwikkeling?

lees meer

Logius, de overheidsdienst die DigiD beheert, heeft een proef van Nationale Hypotheekbond stilgelegd. De veiligheid van wachtwoorden kon niet worden gegarandeerd. 150 accounts zijn uit voorzorg geblokkeerd. Via hypotheekkluis.nl moeten consumenten gegevens zoals inkomen en vermogen eenvoudig kunnen ophalen van mijnoverheid.nl. Dit moet het hypotheekproces versnellen en het advies verbeteren. Begin oktober gaat de branche om tafel met Logius. Dan bespreken de partijen hoe ontsluiting van deze data wel aan de DigiD-standaarden kan voldoen.

lees meer

EU-lidstaten bereiden zich voor op het invoeren van nieuwe regels voor cyberveiligheid. De huidige richtlijn laat ruimte voor verschillende interpretaties. Wat betekent dit voor de implementatie bij verschillende landen en bedrijven in Europa?

lees meer

De Europese Commissie wil het toezicht op de financiële markten verbeteren. Volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Kapitaalmarktunie) verandert de financiële sector snel, met een explosieve groei in technologie en groene financiering. Hij wil onder andere meer mogelijkheden voor stresstesten.

lees meer

“We moeten van big data naar small data”, zei CEO Frank Cooler van Intrasurance Group vanochtend tijdens zijn lezing ‘De revolutie van de verzekeringsindustrie’. Cooler sprak tijdens de Big Data Expo die vandaag en morgen te bezoeken is in de Jaarbeurs in Utrecht. Verzekeraars moeten volgens hem radicaal veranderen en niet gradueel.

lees meer

Nederland moet de sterke punten uit het pensioenstelsel ook in een hervormd stelsel koesteren. Dat stellen economen Lans Bovenberg en Theo Nijman in een nieuwe publicatie van pensioendenktank Netspar. Die sterke punten zijn volgens hen pensioen als arbeidsvoorwaarde en de daarmee verbonden hoge deelname, het ontlasten van deelnemers bij complexe financiële keuzes, en het delen van langlevenrisico’s.

lees meer

Advieskantoren ontkomen niet aan ‘digitale transformatie’. Tijdens twee inspiratiesessies eerder deze zomer maakten adviseurs kennis met de nieuwe generatie cognitieve computertechnologie.  Gastheer van de sessies was Avéro Achmea. Plaats van handeling: IBM Watson in Amsterdam.

lees meer

De voorgestelde wet over affectieschade kan ervoor zorgen dat iemand die een nauwe persoonlijke relatie heeft met een slachtoffer dat door een ander ernstig en blijvend gewond raakt of overlijdt, in de toekomst recht heeft op een vergoeding voor immateriële schade. Werkt dit een claimcultuur in de hand?

lees meer

De Nederlandsche Bank zal zich bij de definitieve vormgeving van de bankregels uit Basel IV blijven inzetten voor een proportionele behandeling van Nederlandse hypotheken. De risicogewogen kapitaaleisen moeten in redelijke verhouding blijven staan met de daadwerkelijke onderliggende kredietrisico’s. Dat zegt demissionair minister Dijsselbloem in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten (SP).

lees meer

Direct na de presentatie van de Miljoenennota heeft opleider Hoffelijk Financieel de documenten doorgespit en de belangrijkste maatregelen op een rijtje gezet voor financieel adviseurs. Ze gaan onder andere in op de nieuwe eisen voor VvE’s, het geld dat uitgetrokken wordt voor de bestrijding van cybercrime en de tijdklemmen voor BHW-polissen.

lees meer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee bestuurlijke boetes opgelegd van € 400.000 en € 500.000 aan ABN Amro en ABN Amro Clearing. De banken hebben samen bijna 100.000 transacties niet op tijd gemeld bij de toezichthouder.

lees meer

Hoewel Solvency II nog maar ruim anderhalf jaar een feit is, wordt er nu al druk geconsulteerd en geëvalueerd over de Europese kapitaaleisen voor verzekeraars. Een symposium in Amsterdam liep alvast op de troepen vooruit. Voorzichtige conclusie: er gaat nog het nodige gesleuteld worden aan de wetgeving.

lees meer

Welke partijen bieden een polis tegen cyberrisico’s aan, sinds wanneer en voor welke doelgroep? Is Nederland echt koploper in cyberverzekeringen?

lees meer

Door verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 68 jaar komen oudere werknemers die zware beroepen uitoefenen steeds vaker in de problemen doordat ze voortijdig fysiek op zijn. Kamerlid Voortman (GroenLinks) diende eind vorig jaar een motie in om onder andere de regering te verzoeken in overleg met sociale partners een voorstel te doen betreffende een definitie van zware beroepen. De achterliggende gedachte hierbij was dat de regering vervolgens naar een oplossing toe kan werken. De oplossing voor deze werknemers moet volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma echter niet gezocht worden in een definitie, zo werd gisteren bekend.

lees meer

Het nieuw te vormen kabinet moet de patstelling die is ontstaan over de toekomst van het pensioenstelsel doorbreken. Dat betoogde algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars in een opinie in het FD. Twee uitgangspunten kunnen volgens Weurding al gelijk worden ingevoerd: de invoering van het persoonlijke pensioen met risicodeling en de afschaffing van de doorsneepremie-systematiek.

lees meer

De Rabobank heeft gisteren in de uitzending van Tros Radar beloofd om de waarde van spaarhypotheken en bankspaarhypotheken meteen te verrekenen met de openstaande hypotheekschuld. Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten van Rabo Nederland zei onder andere in de uitzending: “We merken dat steeds meer mensen op de dag van passeren willen beschikken over de waarde van de opgebouwde spaarpot. We vinden dat we dat ook moeten kunnen voor onze klanten. We moeten onze processen daarop in gaan richten.”

lees meer

Volgens Manager Cyber Risk Solutions Sjaak Schouteren van Aon Risk Solutions is het helemaal niet moeilijk voor financieel adviseurs om zich te verzekeren tegen cyberrisico’s. Aon biedt volgens hem al zes jaar een dergelijke verzekering aan gericht op de financieel adviseur. De bewering van DFO-directeur Jurjen Oosterbaan dat verzekeraars lang de boot af hebben gehouden om hun eigen relaties tegen cyberrisks te verzekeren herkent Schouteren niet. “Wij werken met veel verzekeraars en deze geluiden kan ik niet beamen.”

lees meer

De meeste Europeanen verplaatsen zich over tien of vijftien jaar in een elektrische auto denkt EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Industrie). “Het gaat veel sneller dan we enkele jaren geleden konden voorzien’’, zei ze gisteren bij de presentatie van de nieuwe industriestrategie van de Europese Unie. Onlangs plaatsten autofabrikanten Mercedes-Benz en Volkswagen een duidelijke stip op de horizon wat betreft de bouw van elektrische auto’s. Grote firma’s zoals Unilever en IKEA spelen nu ook in op de omslag.

lees meer

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft gisteren laten weten dat ze meer tijd nodig heeft om de Kamervragen van Kamerlid Nispen te kunnen beantwoorden. Nispen stelde begin deze maand vragen over bestuurders van de Supportersclub Oranje die zichzelf zouden verrijken ten koste van de fans. Theo Pouw, oud-directeur van ING in Amsterdam, sleepte volgens journalistiek platform Follow the Money als penningmeester van de Supportersclub Oranje jarenlang een even groot salaris binnen als een staatssecretaris. Er worden meer bestuursleden verdacht van zelfverrijking.

lees meer

Natuurlijk is een principiële discussie over euthanasie of voltooid leven een heikel punt bij een kabinetsformatie. Beslissingen over principes zijn nu eenmaal lastiger dan beslissingen over de verdeling van de Rijksfinanciën, die – zoals we weten – aan alle kanten meevallen door de goed draaiende economie. Maar ik zou toch het komende kabinet willen oproepen om zo snel mogelijk een andere principiële beslissing te nemen: over een nieuw pensioenstelsel. Want die wordt mijns inziens te gemakkelijk vooruit geschoven omdat de dekkingsgraden van de pensioenfondsen momenteel er weer beter voorstaan.

lees meer

Starters op de intermediaire markt zien hun toekomst als ondernemer vol vertrouwen tegemoet. Ze verwachten dat de behoefte aan advies toeneemt, terwijl het aantal intermediairs blijft krimpen. Dat blijkt uit het ‘Trendonderzoek starters intermediaire markt’ dat Adviesbureau Fred de Jong samen met consultancybedrijf SparklingCRM heeft uitgevoerd.

lees meer

De groei van de verschillende aandelenindices, zoals de AEX, heeft volgens de Hypotheekshop gezorgd voor een hogere rente op de kapitaalmarkt. Hiermee lijkt de dalende trend, die begin juli werd ingezet, doorbroken. De adviesketen ziet tekenen dat de daling van de hypotheekrente verder af zal zwakken.

lees meer