Actualiteit

Actualiteit

Actualiteit

De fiscale aftrekbaarheid van advieskosten is een van de lobbydossiers van intermediairkoepel Adfiz. De maatregel zou de toegang tot advies kunnen vergroten. Maar bij de politiek heeft het onderwerp wat gewenning nodig. Dat zei Wim Diepenbroek van het Adfiz-bestuur gisteren in Houten.

lees meer

Een vrachtwagen heeft zich vanmorgen tegen het einde van de ochtendspits klemgereden onder een viaduct voor de Maastunnel in Rotterdam.  Tegen het middaguur kon de vrachtwagen door een sleepbedrijf onder het viaduct uit worden getrokken, zo meldt RTV Rijnmond. De schade aan het viaduct valt mee. 

lees meer

Binnen een half jaar hebben zich bijna 500 personen ingeschreven in het Register Gevolmachtigd Agent (RGA). De Stichting Assurantie Registratie (SAR) en brancheorganisatie NVGA spreken van een groot succes en gaan ervan uit dat de erkenningsregeling Gevolmachtigd Agent de standaard wordt in de branche.

lees meer

In een zaak waarin ex-partners ruziën over de financiële afwikkeling en er geen samenlevingscontract is om op terug te vallen, gaat Hof Den Bosch in een recente zaak uit van een (stilzwijgende) overeenkomst die inhoudt dat tegenover de geldelijke meer-inbreng van de man (inkomen) de niet-geldelijke meer-inbreng van de vrouw staat. De vrouw is de man dus niets verschuldigd.

lees meer

Volmachtbedrijf Upiva heeft de WGA Eigenrisicodragerverzekering (ERD) toegevoegd aan de Adviesmodule Sociale Zekerheid (ASZ). Upiva spreekt van een zeer belangrijke update.

lees meer

Kamerlid Koerhuis  (VVD) heeft aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vragen gesteld over het vermeende ondergebruik van maatwerk bij de hypotheekverstrekking. Doordat met name verzekeraars en zogeheten regiepartijen te weinig gebruik zouden maken van deze ruimte zouden starters en senioren amper meer in aanmerking komen voor een hypotheek.   

lees meer

Univé Rechtshulp heeft terecht geweigerd een klant bij te staan in een langlopend conflict met zijn arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Univé Schade. Het conflict liep al sinds 2011, terwijl de rechtsbijstandverzekering pas in 2015 werd afgesloten. Volgens de Geschillencommissie van Kifid had de klant kunnen weten dat het geschil ‘opnieuw zou kunnen oplaaien’.

lees meer

Hypotheekadviesorganisatie Viisi heeft de voormalige CEO van Interhyp, de Duitse marktleider voor het verstrekken van hypotheken aan particulieren,  aangetrokken. Michiel Goris komt het team van Viisi versterken als adviseur. Het bedrijf wil diens kennis gebruiken om Viisi naar de volgende fase in de groei te brengen.

lees meer

De Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft heel wat voeten in de aarde. En adviseurs willen er mee aan de slag. Maar veel zaken zijn nog niet glashelder. Dat zorgt voor onzekerheid. Adfiz probeerde gisteren in Houten zo’n 80 adviseurs van aangesloten kantoren uit te leggen wat er zal veranderen.

lees meer

Stichting Norit Pensioenfonds wil zichzelf per 1 januari 2019 opheffen om daarna aan te sluiten bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Landbouw (BPL). Het fonds noemt de slechte financiële situatie en de toenemende regeldruk als redenen waarom een zelfstandige toekomst niet mogelijk is.

lees meer

Vakbonden CNV en FNV zijn zorgelijk over het voorstel  om verzekeraars al na drie maanden in te schakelen bij de re-integratie van zieke werknemers. Zieke werknemers worden te veel opgejaagd vanuit winstoogmerk, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen tegen het Financieele Dagblad. “Ik heb daar grote bezwaren tegen.”

lees meer

Banken moeten meer geld opzij zetten om risico’s te dekken voor leningen die in de toekomst oninbaar blijken te zijn. Er komt een Europees minimumniveau voor. Ook moet de markt waar banken hun probleemkredieten kunnen verkopen worden uitgebouwd, stelt de Europese Commissie voor als manieren om de voorraad dubieuze leningen (npl’s) in de EU aan te pakken.

lees meer

Door middel van twee publicaties, die vandaag zijn uitgebracht, geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de verwachtingen aan die zij heeft wat betreft de doorontwikkeling van geautomatiseerde dienstverlening. De AFM stuurt erop aan dat ontwikkelaars, verzekeraars en adviseurs alleen geautomatiseerd advies ontwikkelen voor specifieke producten. Twaalf aandachtspunten heeft de AFM opgesteld voor de doorontwikkeling van robo-advies. De toegevoegde waarde van fysiek advies blijft volgens de toezichthouder groot.

lees meer

GroenLinks (GL) en zes andere oppositiepartijen hebben een wet tegen graaiende bankiers ingediend. Het initiatief wordt gesteund door vrijwel de hele oppositie, behalve de SGP en Forum voor Democratie.

lees meer

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In maart was dit Michel Blokzijl (29). Blokzijl studeerde horeca (mbo) en rechten (hbo). Sinds 2015 werkt hij voor Unigarant, het verzekeringsbedrijf van de ANWB, eerst als deskresearcher en nu als coördinator fraudebeheersing.

lees meer

Op Internationale Vrouwendag en op het am:vrouwen congres werd bekend dat Achmea-bestuurder Bianca Tetteroo voor het derde jaar op rij de lijstaanvoerder van topvrouwen in de verzekeringsbranche is geworden. Hoe ziet de complete lijst er eigenlijk uit?

lees meer

Insurance Europe, de koepel van Europese verzekeringsbrancheorganisaties, wil een herziening van de Europese BTW-richtlijn. De huidige regels zorgen er volgens de koepelorganisatie voor dat lidstaten hun eigen branche bevoordelen. Nieuwe BTW-regels moeten ook op dit vlak zorgen voor een gelijker speelveld.

lees meer

Consumenten lopen zonder het te weten grote risico’s nu geldverstrekkers steeds meer de digitale klantomgeving inzetten. Dit stelt hypotheekwinkel De Hypotheekshop. Volgens de franchiseketen leidt het dwingend gebruik van de digitale klantomgeving vaak tot misverstanden.

lees meer

Een voorganger uit de Amerikaanse staat North Carolina is aangeklaagd door haar verzekeraar New York Life. De vrouw claimde bij de verzekeraar goeddeels immobiel te zijn door een chronische pijnstoornis. Foto’s op Facebook, waarbij de vrouw onder meer van een glijbaan glijdt, laten een ander beeld zien.

lees meer

Ten opzichte van een jaar geleden betaalt een verzekerde in 2018 gemiddeld 10% meer premie voor een autoverzekering. Dit blijkt uit onderzoek door vergelijkingssite Autoverzekering.nl. Volgens de site zien verzekeraars door het toenemend aantal verkeersongelukken hun kosten hard stijgen en zijn zij genoodzaakt deze door te berekenen.

lees meer

Verzekeraars vinden dat voertuigen moeten worden uitgerust met een zogenoemde Event Data Recorder (EDR), zodat bij een ongeluk de ongevalsomstandigheden snel beschikbaar komen. Dat is één van aanbevelingen die het Verbond van Verzekeraars doet in het vandaag verschenen position paper ‘Voertuigdata: de klant aan het stuur’. In het paper houden verzekeraars daarnaast een pleidooi om consumenten de baas te laten zijn over hun eigen autodata, die nu in handen van autofabrikanten zijn. 

lees meer

Een makelaar kan niet zonder meer aansprakelijk worden gesteld als de aangekochte woning in werkelijkheid minder groot is dan in de verkoopbrochure stond. Dit blijkt uit een uitspraak van de Rechtbank Rotterdam in een zaak die was aangespannen door een stel tegen de verkopend makelaar van de door hen gekochte woning. Volgens de rechter hadden de kopers ook zelf de woning beter na moeten meten.

lees meer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceert eind volgende week een handleiding voor het verrichten van onderzoek naar het leren van fouten binnen organisatieculturen. Ook komt de AFM met een interviewleidraad. Volgens woordvoerder Daniëlle de Jong is het leren van fouten in organisatieculturen vaak een ‘ongrijpbaar iets’ en kun je met een ‘open foutencultuur’ juist veel problemen voorkomen.

lees meer

Transportondernemer Peter Appel is toegetreden tot de Raad van Commissarissen van TVM verzekeringen. Appel (54) is CEO/DGA van Peter Appel Transport, een van de grotere transportondernemingen van Nederland.

lees meer

De hardloop-app Endomondo heeft een Deense vrouw, die ten onrechte een uitkering van 200.000 kronen (ongeveer 27.000 euro) kreeg, genekt. Haar verzekeringsmaatschappij, AP Pension, confronteerde haar met het feit dat ze blijkbaar wel kon hardlopen en daar op social media allerlei foto’s van plaatste, maar dat ze door een opgelopen whiplash bij de verzekeraar had aangegeven dat ze niet meer al haar uren kon werken.

lees meer

De gevallen VVD-voorman Henry Keizer ziet zichzelf geconfronteerd met een naheffing van € 12 miljoen van de belastingdienst. De aanslag wordt in verband gebracht met de dubieuze overname van het crematiebedrijf De Facultatieve.

lees meer

In het laatste am:magazine bekeken we in de rubriek nieuwe concepten de reisverzekering, aangeboden door de Londense insurtech Revolt, waarbij de dekking automatisch wordt ingeschakeld als de verzekerde in het buitenland is. Is dit wel zo’n goed idee? Wat vonden experts eigenlijk van dit concept?

lees meer

Volgens Alex van Scherpenzeel van ouderenbond ANBO hebben senioren behoefte aan meer mogelijkheden om de overwaarde uit hun eigen woning te halen. Dit leidt volgens hem wel tot de komst van veel dubieuze aanbieders.

lees meer

Met financiering van institutionele beleggers wil de Rabobank mogelijk een nieuwe hypotheekbank oprichten. Financieel weblog Das Kapital ontdekte dat de Rabobank het nieuwe label Vista Hypotheken onlangs bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven.

lees meer

De hypotheekrente is na een scheiding alleen aftrekbaar voor de persoonlijke eigenwoningschuld, doorgaans vijftig procent. Maar het Hof Den Bosch staat in een recente zaak toch toe dat een ex-partner de hypotheekrente voor 100% aftrekt. De andere helft beschouwt het Hof als verschuldigde alimentatie.

lees meer

Een nieuwe branchevereniging voor cyberbeveiligers, met de naam Cyberveilig Nederland, moet de ‘cowboys’ in de markt weren, zo vertelt Petra Oldengarm vandaag in het FD. Oldengarm gaat de vereniging leiden.

lees meer

We worden allemaal blij van meer gemak, meer snelheid en meer veiligheid. Zeker als het om betalen gaat. Meer concurrentie en meer innovatie in de financiële wereld, het kan rekenen op bijval omdat we denken dat het leidt tot meer keuzevrijheid en minder kosten. Met beloftes als ‘meer concurrentie’, ‘meer innovatie’, ‘meer veiligheid’ en ‘betere bescherming’ lijkt PSD2, de nieuwe Europese richtlijn voor het betalingsverkeer, bij voorbaat een succesverhaal. Want wat is er nu gemakkelijker dan de webwinkel, waar je net een aankoop hebt gedaan, zelf de betaling te laten regelen van jouw bankrekening? Maar ben je je ervan bewust dat die webwinkel die betaling doet voor jouw rekening en risico? En dat het bedrijf al je betaalgegevens kan inzien?

lees meer

De schulden van beleggers, huizenkopers, consumenten, bedrijven en overheden lopen wereldwijd weer op tot een gevaarlijk hoog niveau. En omdat onvoldoende duidelijk is waar de risico’s zitten, zou het kunnen dat de markten de oplopende tekorten onderschatten. Daarvoor waarschuwen oud-toezichthouders Nout Wellink en Hans Hoogervorst in De Telegraaf. Ze noemen de banksector een bron van zorg.

lees meer

Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker zal worden om een eigen huis te kopen. ‘Mensen die willen verhuizen maken zich doorgaans weinig zorgen over de verkoop van hun huidige woning. Maar het vinden van een betaalbare nieuwe woning wordt op steeds meer plaatsen een reëel probleem. Door de vaak grote toeloop van gemotiveerde kopers worden veel mensen onzeker of het hen wel gaat lukken’, aldus Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis (VEH) en initiator van de Eigen Huis Marktindicator.

lees meer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft niet alleen een bestuurlijke boete uitgedeeld aan P. Kloezen van financieel dienstverlener Visie B.V. uit Hilversum, de toezichthouder trok begin vorig jaar ook de vergunning van het kantoor in. Gezien de lijst van Wft-overtredingen maakte Visie er een potje van. Het kantoor gaf consumenten onder andere misleidende informatie over de reden om ze te benaderen en was onduidelijk over de kosten van de diensten.

lees meer

Het woekerpolisdossier kan ook voor tussenpersonen nog niet gesloten worden. Dat schrijft verzekeringsrechtadvocaat Robin van Beem in een blog op am:web waarin hij de laatste woekerpolisuitspraak van Kifid duidt.

lees meer

De woekerpolisaffaire blijft de gemoederen bezighouden. Bij het Kifid ligt een stuwmeer van zaken (ruim 700) te wachten op beoordeling. Het Kifid heeft besloten om de behandeling van deze zaken te stroomlijnen door vijf zaken met voorrang te beslechten en aan te merken als ‘richtinggevend’. Deze vijf zaken zijn zodanig geselecteerd, dat ze een dwarsdoorsnede vormen van het geheel. Gisteren deed de Commissie van Beroep uitspraak in de laatste zaak. Nog deze maand zal het Kifid laten weten wat deze uitspraken betekenen voor de overige zaken. Wat kunnen we er nu al van leren?

lees meer

Een pensioenhervorming waarbij de kwetsbare elementen uit het huidige stelsel worden aangepakt en de sterke elementen worden behouden, blijft van groot belang. Dat stelt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in reactie op een artikel van ABN Amro-econoom Han de Jong. Die schrijft dat de plannen van de regering onvoldoende rechtvaardiging bieden voor ingrijpende hervormingen.

lees meer

Financieel dienstverlener RNHB koopt een leningenportefeuille met een waarde van € 1,3 miljard van Rabo-dochter FGH Bank. De deal luidt het einde in van die vastgoedbank. Rabobank is van plan later dit jaar alle activiteiten van FGH uit te faseren.

lees meer

De plannen van Rabobank om het aantal lokale bankorganisaties terug te schroeven is op weerstand gestuit in de ledenraad. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. De krant beschikt over informatie uit de besloten ledenraadvergadering van vorige week. Die verwees de plannen terug naar de tekentafel.

lees meer

Wat is trending als het gaat om smart sharing en smart talking? Welke nieuwe modellen zijn er in risk en peer to peer verzekeren? Experts delen hun insights. Maar ook: hoe vernieuw je in een branche die steeds consolideert. En wat kunnen we afkijken van andere branches? Reken op bevlogen sprekers en stevige debatten tijdens am:innosurance op 12 juni 2018 in Eindhoven.

lees meer

Vooral banken bieden senioren en starters actief maatwerkhypotheken aan. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis. Tien van de 23 onderzochte geldverstrekkers denken actief mee voor maatwerkoplossingen.

lees meer

Het aanmerken van een kind als fiscaal partner is niet onrechtvaardig. Dat zegt Menno Snel, staatssecretaris van Financiën in antwoord op vragen van de leden Renske Leijten en Bart van Kent (SP).

lees meer

In am:magazine 39 staat een uitgebreid stuk over asbest. Ik adviseer u om dit te lezen omdat het opnieuw duidelijk maakt hoe belangrijk deskundig advies is. Bij mijn woonboerderij staat een bijgebouw. Inderdaad met een asbestdak. Dat dak wil ik al jaren vervangen, maar onder de nok wonen uilen. Ik weet niet de hoeveelste generatie er nu al woont, maar elk jaar zijn er weer jongen. De mensenfamilie staat niet toe dat ik het dak vervang, want dan worden de uilen verstoord. Ik heb dus asbest en het ziet er naar uit dat dit zo zal blijven.

lees meer

Verzekeraar ASR hoeft aan een klant die in 1990 een woekerpolis kocht, geen schadevergoeding te betalen. De Commissie van Beroep van klachteninstituut Kifid bepaalde dat het in 1990 nog niet verplicht was consumenten te informeren over de eerste kosten, het hefboom- en inteereffect en de gevolgen hiervan voor het beoogde eindkapitaal. Deze uitspraak is de laatste van vijf richtinggevende woekerpoliszaken van Kifid. Later deze maand wordt duidelijk hoe de ruim 700 aangehouden klachten worden afgehandeld.

lees meer

Het Verbond van Verzekeraars en de vakbonden FNV Finance, De Unie en CNV Vakmensen hebben hun handtekening gezet onder de nieuwe cao voor het Verzekeringsbedrijf. Werknemers krijgen per 1 maart 2018 een loonsverhoging van 2% en nog eens 2% op 1 januari 2019. Ook wordt er een individuele beschikbare premieregeling in de nieuwe cao opgenomen.

lees meer

Ralph Hamers, CEO van ING, kan toch niet rekenen op een salaris van € 3 miljoen. De raad van commissarissen van de bank trekt het voorstel in na de publieke en politieke verontwaardiging die was ontstaan over de salarisverhoging van 50%.

lees meer

Banken die met tijdelijke verhuur te maken krijgen, verwijzen vaak door naar bedrijven waarmee een contract is afgesloten maar die niet eens de huurders fatsoenlijk screenen.  Dit stelt de Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt (SBWH) in reactie op de rechtszaak waarbij een Rotterdamse beheerder nat ging omdat de koopwoning die deze in beheer had werd omgetoverd in een hennepkwekerij. Volgens SBWH  gaat het inmiddels om een wijd verbreid probleem.

lees meer

Koningin Máxima gaf vandaag, samen met Minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en kinderen van basisschool de Fontein uit Den Haag, in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag het officiële startsein voor de 8e editie van de Nationale Week van het Geld. “We hebben vandaag geleerd dat het belangrijk is om over geld te praten”, aldus de koningin.

lees meer

In de discussie naar aanleiding van de evaluatie van het provisieverbod verkondigt het Verbond van Verzekeraars vooral de mening van de grote execution only verzekeraars. Dit stelt de Commissie Financiële Dienstverlening CFD in een open bief aan het Ministerie van Financiën. Volgens CFD lobbyt het Verbond zeer intensief in Den Haag met een focus op “het minst klantvriendelijke aanbiedingsmodel”, Execution Only.

lees meer