Actualiteit

Al jaren staat de automarkt onder druk en mede daardoor worstelen schadeverzekeraars met hun combined ratio. Aan welke knoppen kunnen ze draaien om die onder de 100% te krijgen? Met andere woorden: hoe zorgen ze dat er van elke premie-euro één, twee of liefst nog een paar extra centen bij de winst opgeteld kan worden?

lees meer

Het leek zo’n goed idee van de Europese overheid, dat hele MiFID II. Banken en vermogensbeheerders zouden voortaan moeten voldoen aan nóg strengere regels om te zorgen dat het vermogen van hun klanten niet wordt verkwanseld. Het was een flinke klus, maar het is gelukt. MiFID II is ingevoerd en banken en vermogensbeheerders doen hun stinkende best om het vermogen van hun klanten te beheren conform de nieuwe regelgeving. Dat lijkt positief, maar ís dat het ook?

lees meer

Lloyd’s of London kan definitief een vestiging openen in Brussel. Toezichthouder Nationale Bank van België heeft ‘s werelds grootste verzekeringsmarkt een licentie toegekend. Vanuit de Belgische hoofdstad gaat Lloyd’s risico’s onderschrijven in 27 EU-lidstaten en de landen in de Europese Economische Ruimte (EER).

lees meer

Het combineren van de PE-examens voor hypothecair en consumptief krediet kan adviseurs stimuleren om vaker consumptief krediet te gebruiken bij de financiering van woningen. Dat voorzien de Stichting Certificering Erkend Hypothecair Planners (CEHP) en de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP). Zij zetten vraagtekens bij de wenselijkheid van die ontwikkeling. Ze vragen het ministerie bovendien te motiveren waarom twee verschillende vergoedingsmodellen nog op zijn plaats zijn.

lees meer

Het kabinet gaat extra maatregelen nemen om overkreditering en andere excessen op de markt voor consumptief krediet tegen te gaan. Dat schrijft staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer over de aanpak van de schuldenproblematiek. Onderdeel van die aanpak is ook het vergroten van de financiële zelfredzaamheid van Nederlanders.

lees meer

Serviceprovider Voogd & Voogd is al ruim vier dagen niet of slecht bereikbaar. Adviseurs kunnen niet inloggen, geen mutaties doorvoeren en geen nieuwe aanvragen doen. Bij een ingrijpende software-update, onder andere met het oog op de AVG, bleek zaterdag dat de nieuwe firewall zich tegen het systeem keert. De serviceprovider verwacht in de loop van vandaag weer helemaal bereikbaar te zijn.

lees meer

Linksom of rechtsom, de verplichte AOV komt er. Met een omweg werkt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken toe naar een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Dat stelt Janthony Wielink, directeur en eigenaar opleidingsbedrijf Enkwest Opleiding & Advies, in een artikel op zijn LinkedIn-pagina.

lees meer

Veel beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen kennen nog geen speciale AVG-dekking. Bedrijven doen er daarom goed aan te controleren of de Functionaris Gegevensbescherming die ze inhuren wel verzekerd is. Daarvoor waarschuwt assurantiekantoor Doorneweerd uit Naarden. Volgens het kantoor werken veel AVG-functionarissen straks onverzekerd.

lees meer

Een maand voor de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming, AVG, roept SIVI, het instituut dat binnen de verzekeringssector is opgericht om standaarden voor dataoverdracht op te stellen, dat ze hard bezig zijn om voor de gezamenlijke verzekeraars standaarden op te stellen om dataportabiliteit mogelijk te maken. Maar ja, dat is erg ingewikkeld en het zal nog wel een tijdje duren voor het klaar is. Alsof de AVG net afgelopen maand is bedacht. Waar zijn we mee bezig?

lees meer

Princess Juliana International Airport (PJIA) daagt verzekeraar Nagico naar de rechter. De luchthaven op Sint-Maarten wil dat de verzekeraar haast maakt met het uitbetalen van de schade die orkaan Irma begin september aanrichtte. Het vliegveld heeft de ravage geraamd op ruim $ 110 miljoen dollar.

lees meer