Actualiteit

Ambtenaren lenen steeds meer. Nooit eerder werden zoveel aanvragen voor een lening gedaan als in het derde kwartaal van 2017. Dat meldt kredietbemiddelaar Ambtenarenlening op basis van eigen cijfers. Ambtenarenlening is één van de grootste kredietbemiddelaars van Nederland dat uitsluitend bemiddelt voor (semi-)ambtenaren werkzaam bij de overheid, politie, defensie en binnen het onderwijs.

lees meer

In de uitzending van Radar stond gisteren onder andere de volgende vraag centraal: wat zijn de gevolgen van de nieuwe hypotheekplannen voor de huizenbezitter? Mensen met een hoog inkomen en een duur koophuis zijn volgens het programma helemaal de klos.

lees meer

Het bestuur van De Letselschade Raad heeft bekend gemaakt dat zij afscheid heeft genomen van directeur Deborah Lauria. Lauria is zeven jaar actief geweest voor de raad.

lees meer

Ook al is er nog geen premie betaald, dan nog kan er sprake zijn van een geldige verzekeringsovereenkomst. Dit blijkt uit een uitspraak van klachteninstituut Kifid in een zaak die een consument had aangespannen tegen Aegon. De verzekeraar mocht er volgens de geschillencommissie echter niet vanuit gaan dat de klant de toepasselijkheid van de voorwaarden had aanvaard en moet daarom diens autoschade alsnog vergoeden. 

lees meer

Demissionair staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes wordt in het nieuwe Kabinet minister op het Ministerie van Economische Zaken. Wiebes krijgt daarbij ook de nieuwe portefeuille Klimaat toebedeeld. Dit meldt de Telegraaf. 

lees meer

Hoe aantrekkelijk Airbnb het ook maakt om je woning te verhuren aan toeristen, de bank zit er veelal niet op te wachten. Uit onderzoek van MoneyView blijkt dat bij pakweg 80% van de hypotheken verhuur aan toeristen expliciet is verboden. Ook andere exotische vormen van verhuur vallen niet in goede aarde bij geldverstrekkers.

lees meer

Ruim driekwart van de werkende Nederlanders met een eigen woning ondervindt vanaf 2020 linksom of rechtsom de gevolgen van de dalende hypotheekrenteaftrek. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De statistici hebben op een rijtje gezet wat de gevolgen zijn van het nieuwe belastingstelsel dat de aanstaande coalitiepartijen hebben afgesproken in het nieuwe regeerakkoord.

lees meer

Consumenten moeten tijdig rekening houden met de verandering van de hypotheeknormen per 1 januari 2018. Het definitieve aanbod geldt daarbij als toetsmoment, zo waarschuwt de AFM. Op een overgangstermijn net als begin dit jaar hoeven hypotheekadviseurs niet te rekenen.

lees meer

Amper een jaar na zijn aantreden bij Vivat als general manager digitaal gaat Fernando Hagel Franco al weer weg bij Vivat. Beide partijen hebben ‘gezamenlijk’ besloten het arbeidscontract niet te verlengen. Alexander van Dijk, hoofd digital commerce, neemt de positie van Hagel Franco tijdelijk waar. 

lees meer

Nationale Nederlanden stopt met het verzekeren van het beroepsaansprakelijkheidsrisico voor accountants, notarissen en advocaten. Dit meldt SRA, een branchevereniging waarbij 370 accountants- en advieskantoren zijn aangesloten. De stijgende schadelasten zijn mede debet aan de stap van NN. 

lees meer

Ze waren decennialang beeldbepalend. De roemruchte verzekeraars. Met spraakmakende reclamecampagnes en indrukwekkende sponsorschappen. Ze domineerden de reclameblokken en kleurden de sportuitzendingen. Hun vertrouwenwekkende logo’s waren dagelijks urenlang zichtbaar in onze huiskamers. Maar op een paar prijsvechtende platte auto- en zorgverzekeraars na als Allsecur en FBTO zien we ze nu nog maar weinig. Waar zijn ze gebleven?

lees meer

Meer dan de helft van de verzekerden die zich heeft aangesloten bij een collectieve zorgverzekering, vaak via de werkgever, maakt daar al langer dan tien jaar gebruik van. Zij zitten al sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel bij hun huidige verzekeraar, zo blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.nl.  De oproep van minister Schippers om meer helderheid te scheppen in het woud aan collectiviteiten, lijkt vooralsnog aan dovemansoren gericht.

lees meer

Pensioenuitvoerders APG en PGGM hebben succesvol de eerste fase afgerond van een gezamenlijk experiment met een blockchaintoepassing voor pensioenadministratie. De twee pensioenuitvoeringsorganisaties hebben besloten nu verder onderzoek te doen met dit prototype. Op termijn moet de inzet van blockchain leiden tot een meer flexibele en transparante pensioenadministratie tegen lagere kosten.

lees meer

Groei, innovatie en een sterke focus op de toekomst: dàt kenmerkt CED. Dat betekent dat we voortdurend nieuwe diensten en nieuwe manieren van werken ontwikkelen die onze visie ondersteunen: beschermen en behouden wat voor mensen van waarde is. Dat leidt tot onderscheidende en technologie-gedreven proposities die aansluiten op de veranderende behoeften van consumenten en de digitale wereld waarin we leven.

lees meer

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde gisteren in hoger beroep dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voldoende onpartijdig heeft beslist in twee boetezaken. Eerder verlaagde de rechtbank Rotterdam een boete van de toezichthouder, die verlaging is weer teruggedraaid.

lees meer

De Commissie Financiële Dienstverlening (CFD) roept intermediairs die geen provisie meer ontvangen na de overname van de Allianz bankactiviteiten door Brand New Day, actief op om zich te melden en die melding te voorzien van alle relevante communicatie met beide verzekeraars.

lees meer

Jongeren in de verzekeringswereld vinden het belangrijk dat er naar ze geluisterd wordt. En ze willen bijdragen aan de verbeteringen die nodig zijn. Impact hebben is belangrijk voor ze. Dat blijkt uit een gesprek dat am: had met negen verzekeringstalenten.

lees meer

Hans Groot (53) wordt per 1 november Chief Broking Officer (CBO) en lid van de directie van Aon Risk Solutions. Met deze benoeming legt hij zijn taken neer als CCO/COO van Aon Benfield Netherlands.

lees meer

De Stichting toetsing verzekeraars (Stv) gaat 3 AFM-onderzoeksthema’s toetsen bij verzekeraars: informatieverstrekking, claimafhandeling en klacht- en feedbackmanagement. Dat staat in de overeenkomst ‘monitoring Klantbelang Centraal’ die de Stv, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Verbond van Verzekeraars op donderdag 12 oktober ondertekenden. De AFM toetst deze thema’s in principe niet meer bij de 39 keurmerkhouders. De overeenkomst gaat op 1 januari 2018 in.

lees meer

Een shoprecht nettopensioen bij pensioenfondsen maakt het pensioenspeelveld meer gelijk, in het belang van de pensioengerechtigde, en zonder consequenties voor de solidariteit. Dat schrijft staatssecretaris Jetta Klijnsma naar aanleiding van een schriftelijk overleg over wetswijzigingen die nodig zijn om het shoprecht te introduceren.

lees meer

Marktpartijen mogen tot 27 november 2017 input leveren voor een nieuw juridisch kader voor crowdfunding. Minister Dijsselbloem van Financiën nodigt betrokken partijen, zoals de grote crowdfundingplatformen en relevante advocatenkantoren uit om met hem na te denken over de invulling van dat kader.

lees meer

Adviseurs moeten in hun adviezen nu al rekening houden met het regeerakkoord. En mocht het akkoord wet worden, dan zullen ook alle klanten die in het verleden producten hebben afgesloten actief geïnformeerd moeten worden. Die boodschap staat in het voorlichtingsmateriaal dat ING aan het bij haar aangesloten intermediair heeft toegestuurd.

lees meer

Ik ben makelaar in verzekeringen, en woon op de Lauriergracht No 37 te Amsterdam. Reizen met de trekschuit van Amsterdam naar Haarlem,18 kilometer, duurt 2 uur en 15 minuten. Mijn tarief om een klant te bezoeken is € 150 per uur. Ik reken dus voor adviesgesprekken in Haarlem standaard aan reiskosten € 675. Daarnaast de tijd van het gesprek zelf. U zult het niet geloven. Maar ze hebben plannen om tussen Amsterdam en Haarlem een spoor aan te leggen. Met de trein duurt een retour dan nog maar een uur. Dat vermaledijde idee kost mij dus € 525 per klant. Per jaar bezoek ik veel klanten in Haarlem. U zult het begrijpen. Ik ben tegen het aanleggen van het spoor.

lees meer

Hoe gebruiksvriendelijker je website, hoe prettiger de klantervaring en hoe groter de kans dat mensen niet alleen rondkijken maar daadwerkelijk iets kopen of in actie komen. Elke doelgroep heeft zijn eigen wensen. Waar moet je op letten? DTG geeft zeven tips over de juiste landingspagina.

lees meer

Vanaf volgend jaar is ASR niet langer actief met nieuwe individuele levensverzekeringen anders dan de overlijdensrisicoverzekering. De verzekeraar bevestigt daarmee een bericht over de ‘uitfasering’ van levenproducten dat begin deze maand verscheen op Cockpit, het extranet voor het intermediair.

lees meer

Het aantal verkeersongevallen is in vier jaar tijd met 27% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Stichting IMN (SIMN), een samenwerkingsverband van alarmcentrales met activiteiten op het gebied van de berging van personenvoertuigen. Opnieuw wordt verwezen naar het gebruik van de smartphone op de weg als boosdoener.

lees meer

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In september was dit Tamira Jaarsma. Jaarsma begon in 2016 op uitzendbasis als hypotheekacceptant bij Flexfront. Ze groeide er binnen mum van tijd uit tot teamleider van het Lloyds Bank team. Jaarsma groeide op met een vader die zich altijd bezig heeft gehouden met hypotheekadvies. “Ik heb veel aan mijn vader gehad. Helaas is hij nu erg ziek, maar hij vindt het erg leuk dat ik toch het vak in ben gegaan.”

lees meer

Met een tijdelijke actie gaat Nationale-Nederlanden eventjes op de stoel van de makelaar zitten. De verzekeraar geeft deze en volgende week in totaal 50 virtual-reality video’s weg. Het moet verkopers helpen om hun stulpje op een andere manier onder de aandacht te krijgen van potentiële kopers.

lees meer

Bedrijven binnen de dienstverlening gaan de komende twee jaar flink aan de slag met websites en webshops. Bijna de helft van de mkb’ers in de zakelijke dienstverlening met een eigen website, overweegt deze binnenkort namelijk te vervangen.

lees meer

De uitdijende mogelijkheden voor risicoselectie ten spijt zijn Nederlanders nog altijd goed verzekerbaar. Dat blijkt uit de nulmeting van de Solidariteitsmonitor die het Verbond van Verzekeraars vandaag heeft gepubliceerd. Bij het afsluiten van verzekeringen doen zich volgens het Verbond , kijkend naar de te betalen premie, op dit moment “geen onlogische verschillen” voor.

lees meer

Sinds 2014 bezoek ik met enige regelmaat cyber events, zoals laatst NRC Live in de cybersecurity hoofdstad van Europa: Den Haag. Over belangstelling heeft het onderwerp cyber niet te klagen; bijna dagelijks verschijnen cyberincidenten in de media. Het ROC biedt tegenwoordig een opleiding tot cybersecurity specialist aan. Gemeenten, de politie, ondernemersverenigingen, verzekeraars, IT-beveiligingsbedrijven en advocatenkantoren organiseren regelmatig bijeenkomsten waar voor het risico van cybercrime wordt gewaarschuwd en waar de mogelijkheden van security onder de aandacht worden gebracht.

lees meer

Het imago van Aegon was wel even wennen voor Maarten Edixhoven na zijn loopbaan bij Zwitserleven. Terwijl het binnen heel anders is, zegt hij. De CEO ziet het als zijn taak om de luiken wijd open te zetten. En hij wil Nederlanders zachtjes wakker kussen uit hun financiële bewusteloosheid. Dat zegt hij in een interview met am:magazine.

lees meer

Om te kunnen overleven moet je constant nieuwe dingen proberen. Het is niet de hip verpakte visie van een prijzige consultant maar van oud-voetballer John de Wolf. De voormalige rots in de branding in de verdediging van Feyenoord en het Nederlands elftal sprak tijdens de eerste Future Days van de Commissie Financiele Diensverlening (CFD). De brancheorganisatie lanceerde ook een extra verdienmodel voor het intermediair.

lees meer

Een betaalbare woning in een van de vier grote steden wordt steeds minder haalbaar voor starters op de woningmarkt. Dit blijkt uit onderzoek van makelaarsvereniging NVM. In steden als Amsterdam loopt ook het totaal aantal transacties inmiddels flink terug, reden voor NVM-voorzitter Ger Jaarsma om bij het nieuwe kabinet te pleiten voor meer regie op de woningmarkt.

lees meer

Het heeft lang geduurd, maar de formatiepartijen zijn het eindelijk eens over een regeerakkoord. Op 10 oktober jongstleden hebben de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie het regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. Het kabinet Rutte-III wil samen met de sociale partners een stap zetten naar een nieuw pensioenstelsel.

lees meer

Het bijzondere aansprakelijkheidsregime van artikel 185 Wegenverkeerswet (WVW) is niet naar analogie van toepassing op een ongeval tussen een scootmobiel en een auto. Dat oordeelde het Hof Den Bosch in een arrest van 26 september 2017. Of de bestuurder van een motorrijtuig bij een dergelijk ongeval aansprakelijk is, dient (uitsluitend) te worden beoordeeld aan de hand van art. 6:162 BW.

lees meer

Het aantal banen in de financiële dienstverlening is in september met 500 afgenomen. Dit meldt salarisdienstverlener ADP Nederland op basis van haar maandelijkse werkgelegenheidsonderzoek. Daarmee is de krimp weer op het niveau  van juli toen evenveel banen in de sector verloren gingen.

lees meer

Mobiele telefoons worden het meest geclaimd op de aankoopverzekering van de creditcard. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van creditcarduitgever ICS. Een belangrijk deel van de schade aan aankopen met de creditcard wordt volgens ICS veroorzaakt door onhandigheid.

lees meer

Een ketel die ontploft door een cyberaanval of een lift die stilvalt door een hacker. Het zijn al lang geen utopische scenario’s meer maar  de verzekeringsbranche is er nog nauwelijks klaar voor. Veel door cybercrime veroorzaakte schade komt nu nog ten laste van traditionele bedrijfschadepolissen en verzekeraars vrezen dat dit  alleen maar toeneemt.

lees meer

Op grond van artikel 7:658 BW heeft een werkgever een zorgplicht voor de veiligheid van de werkomgeving van zijn werknemer. Een werkgever moet die maatregelen nemen die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat zijn werknemer in de uitoefening van zijn functie schade lijdt. Dat geldt ook voor psychische schade.

lees meer

De Hypotheker is teleurgesteld over het nieuwe regeerakkoord en vindt het een gemiste kans dat het nieuwe kabinet geen maatregelen heeft getroffen om de instroom van starters op de woningmarkt te stimuleren. Starters kunnen steeds moeilijker een betaalbare woning vinden en De Hypotheker vreest dat het uitblijven van maatregelen stagnatie op de woningmarkt kan veroorzaken.

lees meer

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht hoeveel mensen in Nederland financieel kwetsbaar zijn. Uit het onderzoek blijkt dat één op de tien financieel kwetsbare personen als zelfstandige werkt en een inkomen heeft dat onder het bijstandsniveau ligt.

lees meer

Hè hè, het was even wachten. Het regeerakkoord is gepresenteerd. Wat zijn de belangrijke zaken op het gebied van het arbeidsongeschiktheidsrisico voor de mkb-werkgever?

lees meer

Levensverzekeraar Brand New Day (BND) nam in juli de bankactiviteiten van Allianz Nederland over en betrad daarmee de markt als pensioenbank. Allianz betaalde vóór de overname doorlopende provisie uit op de producten uit deze portefeuille aan tussenpersonen. Tussenpersonen zijn nu boos omdat ze sinds de overname noch van Allianz, noch van BND provisie ontvangen.

lees meer

Voorzitter Erno Kleijnenberg van Stap Algemeen Pensioenfonds legt zijn functie neer. Zijn beoogd opvolger doorloopt volgens het pensioenfonds momenteel de toetsingsprocedure bij De Nederlandsche Bank.

lees meer

Wat zijn de gevolgen van het regeerakkoord op het gebied van belastingen, sociale zekerheid en de toekomstvoorzieningen? En wat betekent het akkoord voor de woning- en arbeidsmarkt? Opleider Hoffelijk Financieel analyseerde het akkoord.

lees meer

Karianne van de Stadt is per 1 december 2017 benoemd tot directeur Inkomensverzekeringen bij Achmea. Zij volgt Georgette Fijneman op, die recent is benoemd tot directievoorzitter van Zilveren Kruis.

lees meer

De Vereende biedt de zekerheid waar de tijd om vraagt. En elke tijd vraagt zijn eigen zekerheid. Wij bewegen mee met die veranderende vraag: of het nu gaat om de invoering van de WAM voor autoverzekeringen in de jaren 60 of het bieden van een pooloplossing bij terrorisme na de aanslagen van 11 september 2001. Ook in deze tijd vervult de Vereende zijn maatschappelijke rol. Deze tijd draait in toenemende mate om delen.

lees meer

Jeroen Dijsselbloem, demissionair PvdA-minister van Financiën heeft per 25 oktober zijn ontslag ingediend bij voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer. Hij was sinds 2012 minister van Financiën. Hij ziet het niet zitten om met een klein clubje oppositie te gaan voeren. Daarvoor mist hij de ‘vuurkracht’.

lees meer

Stichting Erkend Hypotheekadviseur (SEH) start in november van dit jaar met een vierdaagse opleiding Integraal Adviseren speciaal voor de startende adviseur. In samenwerking met opleidingsinstituut Dukers & Baelemans worden financieel adviseurs met een Wft-diploma Adviseur Hypothecair krediet gedurende een jaar lang begeleid. SEH meldt dat zij het belangrijk vinden dat startende adviseurs zich in relatief korte tijd kunnen verdiepen en verbreden.

lees meer