Banksparen

Particulier & zakelijk verzekeren
Gratis adviesgesprek

Afspraak maken

Naast een levensverzekering heeft u ook de mogelijkheid om via banksparen een vermogen op te bouwen. In sommige gevallen kan dit belastingvrij. Banksparen kan gebruikt worden voor:

 

  • aflossing van de hypotheek op uw eigen woning;
  • aanvulling op uw pensioeninkomen;
  • een tijdelijke uitkering na ontslag (bij ontvangst van een gouden handdruk).

Spaarrekening voor de eigen woning

Op een spaarrekening (of beleggingsrekening) kunt u een vermogen opbouwen voor de aflossing van uw hypotheek. U kunt hiervoor een bankspaarhypotheek afsluiten. Deze valt altijd in box 3. Het is ook mogelijk om een losse spaarrekening voor de eigen woning te nemen. Een bankspaarrekening kent, in vergelijking met een verzekering, lagere kosten. Bij een verzekering heeft u echter wel direct de mogelijkheid om ook uw risico van overlijden en eventueel het risico van arbeidsongeschiktheid mee te verzekeren. Bij een bankspaarrekening dient u voor deze risico’s een aanvullende verzekering af te sluiten. Welke oplossing het beste bij u past bepaalt u in overleg met onze adviseur. Hij kan u haarfijn de verschillen en de voor- en nadelen uitleggen.

7

Verder lezen

Spaarrekening lijfrente

Met de spaarrekening voor lijfrente kunt u geld sparen om later uw pensioen mee aan te vullen. Dit kan door sparen, beleggen in beleggingsfondsen of een combinatie hiervan. U kiest samen met onze adviseur wat het beste bij u past. Tot aan uw pensioendatum kunt u bedragen storten op deze rekening. De gestorte bedragen zijn onder voorwaarden aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Onze adviseur kan voor u berekenen hoeveel u van de inleg terug ontvangt. Tussentijds is het niet mogelijk om geld op te nemen. Dat kan pas vanaf uw pensioendatum. Het bedrag dat u gespaard heeft kunt u vanaf dat moment periodiek laten uitkeren als aanvulling op uw pensioeninkomen. Indien u de gestorte bedragen heeft kunnen aftrekken is over het uitgekeerde bedrag inkomstenbelasting verschuldigd. Echter, de inkomstenbelasting is tijdens uw pensioen een stuk lager waardoor u netto meer overhoudt!

Spaarrekening gouden handdruk

Als u ontslagen wordt bij uw werkgever dan ontvangt u meestal hiervoor een ontslagvergoeding. Dit wordt ook wel een gouden handdruk genoemd. U kunt uw werkgever vragen deze ontslagvergoeding over te laten maken op een bankrekening. Dit kan een spaarrekening of een beleggingsrekening zijn. De rente op een spaarrekening is gegarandeerd. Het rendement op een beleggingsrekening is niet gegarandeerd en kan lager uitvallen dan verwacht. Het bedrag op deze rekening wordt geblokkeerd. U kunt zelf aangeven wanneer u de uitkering in wilt laten gaan. De hoogte en duur van de uitkeringen worden mede bepaald door de hoogte van de ontslagvergoeding. Omdat over uw ontslagvergoeding door uw werkgever nog geen loonbelasting is betaald, wordt over de uitkeringen inkomstenbelasting geheven.

Wilt u meer weten over banksparen en de mogelijkheden in uw situatie, vul dan ons contactformulier in. Onze adviseur vertelt u graag meer.