Spaarrekening

Particulier & zakelijk verzekeren
Gratis adviesgesprek

Afspraak maken

U gaat sparen voor een nieuwe auto? U wilt een buffer opbouwen om onverwachte uitgaven op te vangen? Dat kan allemaal via een spaarrekening. Spaarrekeningen zijn er in vele soorten. Voordat u een spaarrekening gaat openen moet u eerst het volgende bedenken:

  • Wanneer wil ik het geld weer opnemen?
  • Wat heb ik minimaal nodig voor mijn spaardoel of voor onverwachte uitgaven?
  • Hoe hoog is het bedrag dat ik maximaal kan missen?

Aan de hand van deze en andere vragen kunnen wij u adviseren welke spaarrekening het beste bij u past.

Op een spaarrekening ontvangt u rente. Meestal wordt de rente aan het begin van het jaar bijgeschreven. De hoogte van de rente hangt af van het type spaarrekening, de aanbieder, de marktrente en soms ook van het saldo op de spaarrekening.

We zetten de voor- en nadelen van een spaarrekening voor u op een rijtje:

 

Voordelen

  • Opnemen en storten wanneer u zelf wilt
  • U kunt zelf bepalen hoeveel u wilt storten of opnemen
  • Er zijn geen opnamebeperkingen en geen extra kosten

Nadelen

  • De rente is lager dan bij andere spaarvormen
  • Een gepland spaarsaldo is niet gegarandeerd omdat de rente variabel is
  • Door de lage rente bouwt u langzaam een kapitaal op
  • Als u spaart heeft u minder te besteden
7

Verder lezen

Spaardeposito

Er zijn ook spaarrekeningen waar de rente voor een bepaalde periode vast staat, bijvoorbeeld 1, 3, 5 of 10 jaar. Dit noemen we spaardeposito’s. U zet het geld voor een periode vast. De rente, die u jaarlijks ontvangt, is voor die periode ook vast. De rente die u ontvangt is hoger dan bij een spaarrekening waar u direct van kunt opnemen. Als u toch uw geld wilt opnemen betaalt u meestal een boete over het opgenomen bedrag.

Depositogarantiestelsel

Nederland kent een garantiestelsel waaronder de meeste banken vallen. Dit heet het depositogarantiestelsel. Met het depositogarantiestelsel is uw spaartegoed veilig tot een bedrag van € 100.000,-. Dit betekent dat als een bank bijvoorbeeld failliet gaat, u uw spaargeld niet kwijt bent. Wij kunnen voor u controleren of de bank onder het depositogarantiestelsel valt.

Sparen voor later

Wilt u sparen voor later (pensioen) dan is het niet handig om een losse spaarrekening te openen. U kunt dan beter denken aan banksparen of een lijfrenteverzekering. Hiermee is een fiscaal voordeel te halen. Zie ook onze thema’s: ‘Lijfrente’, ‘Pensioen’ en ‘Banksparen’.

Wilt u meer weten over spaarrekeningen? Neem voor meer informatie contact met ons op. Wij helpen u graag de spaarrekening te vinden die het beste bij u past.