Ieder jaar weer merken wij verzekeringsadviseurs dat de herfst niet alleen garant staat voor gezellige avondjes op de bank met thee en de kaarsen aan. Geregeld zorgt een flinke herfststorm voor schade aan huizen en auto’s. Het lijkt vaak overmacht, maar toch zijn er dingen die u zelf kunt doen om schade te voorkomen. En dat scheelt weer in de kosten voor uw eigen risico.

1. Houd uw dakgoten schoon

Een groot deel van de schadeclaims die wij ontvangen had voorkomen kunnen worden door tijdige werkzaamheden en controles aan het huis. Het regelmatig schoonmaken van dakgoten en balkons kan een hoop leed voorkomen. Verwijder vuil en bladeren om lekkage te voorkomen. Bovendien kan dit door verzekeraars ook aangemerkt worden als achterstallig onderhoud waardoor de geleden schade mogelijk niet wordt gedekt.

2. Controleer de tuin

Met een stevige windkracht kan er gemakkelijk schade aan en door losse tuinspullen ontstaan. Denk aan schuttingen die niet goed vast staan, los staande bloempotten of tuinmeubilair dat niet is opgeruimd. Ook is het belangrijk om bomen en grote struiken te snoeien om zo te voorkomen dat losse takken voor onnodige schade zorgen tijdens een storm.

3. Dakpannen controleren

Ook losse dakpannen kunnen vanzelfsprekend voor veel schade zorgen. Door van tevoren te (laten) controleren of de dakpannen nog goed vast liggen voorkom je niet alleen schade aan het dak zelf, maar ook lekkage en mogelijke schade die rondvliegende dakpannen kunnen veroorzaken.

4. Schoorsteen vegen

Houdt u van een knisperend haardvuur wanneer het kwik daalt? Laat uw schoorsteen dan vegen zodat vuil of bijvoorbeeld een achtergebleven vogelnest geen schoorsteenbrand kan veroorzaken.

5. Sluit buitenkranen af

Het is nog iets verder weg, maar nachtvorst kan zomaar opduiken. Dan is het fijn wanneer u de buitenkranen afgetapt heeft om zo gesprongen leidingen te voorkomen.

Wat doet u om herfstschade aan uw woning te voorkomen? Meer over veilig en fijn wonen vindt u hier.