Beste ondernemer,

Vrijheid en flexibiliteit worden vaak door ondernemers genoemd als de grootste voordelen van het ondernemen. Wellicht vindt u het ook vanuit dat oogpunt fijn om te werken met een tijdelijk contract. Vanaf 1 januari 2017 zal er echter veel veranderen aan dat gevoel van flexibiliteit door de wetsverandering rondom flexwerkers. Vanaf dat moment bent u ook na afloop van het tijdelijke contract nog verantwoordelijk voor de re-integratie, tot wel twaalf jaar na uitdiensttreding. Een aanzienlijk risico wat veel kan financiële gevolgen kan hebben voor u als ondernemer.

Wat verandert er voor u?

Uw verantwoordelijkheid als werkgever voor tijdelijke werknemers neemt dus fors toe. Even een voorbeeld: Janna heeft een jaarcontract bij u wanneer ze na 7 maanden bij u in dienst te zijn geweest arbeidsongeschikt raakt. Normaal gesproken zou u nu de overige 5 maanden aan haar doorbetalen en krijgt u dit vergoed via uw verzuimverzekering. Na einde dienstverband bent u niet meer aan haar gebonden. Vanaf januari bent u echter verantwoordelijk voor Janna’s re-integratie, zelfs nadat haar contract is afgelopen. Deze verantwoordelijkheid kan oplopen tot maximaal 12 jaar. Uw belang van een grote re-integratie is dus groot.

Kiest u voor een verzekeraar of het UWV?

Voor u als ondernemer is het 12-jarig werkgeversrisico groot en waarschijnlijk heeft u hiervoor geen financiële buffer. Daarnaast vraagt verzuimbegeleiding van deze oud werknemer veel tijd en kennis, energie die u liever besteedt aan uw bedrijf zelf. Bovendien zorgt het UWV in dit geval voor de re-integratie van uw oud werknemer, waardoor u hierop zelf geen invloed heeft. Dit maakt dat uw gebondenheid aan de oud werknemer afhankelijk is van de verzuimbegeleiding van het UWV.

Om zelf invloed te behouden op een snelle re-integratie van Janna, en dus uw kosten en gebondenheid te beperken, kunt u ervoor kiezen om een verzekering af te sluiten om dit risico te dragen. Wanneer één van uw flexwerkers nu (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt raakt, bent u nog steeds verantwoordelijk voor de re-integratie, maar ontneemt uw verzekering u wél de zorgen. U wordt geholpen om Janna zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen door een persoonlijke verzuimcoach. Een goede manier dus om zo flexibel en zorgeloos mogelijk te blijven onder deze nieuwe omstandigheden.

Maak uw keuze voor 1 oktober

Voor 1 oktober moet u een beslissing hebben gemaakt over uw keuze: blijft u bij het UWV of kiest u voor een verzekeraar om op die manier zelf invloed te hebben op een snellere re-integratie van uw (voormalig) flexwerker? Maak nu een afspraak met onze verzekeringsadviseurs voor een persoonlijk adviesgesprek en leg uw keuze vast.

Zo houdt u zelf de touwtjes in handen en kunt u weer naar hartenlust ondernemen!

Met vriendelijke groet,

Sacha Udema