November is al jarenlang de drukste filemaand. Misschien heeft u het gemerkt afgelopen dinsdag, de laatste dag van oktober, toen er tijdens de avondspits meer dan 800 kilometer file stond. De belangrijkste reden? De wintertijd.

Het wordt ‘s avonds eerder donker en dat zorgt dat velen van ons voorzichtiger gaan rijden. Verstandig, want door het donkere en herfstachtige weer kunnen de wegen glad en onoverzichtelijk worden. Een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Al kun je bijna nooit om de file heen, we hebben wel een aantal tips voor u om het file-leed wat te verzachten aankomende maand.

Controleer regelmatig uw banden

We hebben het al vaker geroepen, maar het regelmatig controleren van uw banden is erg belangrijk ter voorkoming van pech onderweg en ongevallen. Kijk of u geen afwijkende zaken zoals bulten ziet en of het profiel en de bandenspanning nog in orde zijn. Doordat de wegen gladder zijn, is het extra belangrijk om goede grip op het wegdek te hebben en veilig naar huis of uw werk te kunnen rijden.

Ga het liefst voor of na de spits naar huis

Zeker op drukke dagen zoals dinsdag en donderdag is het aan te raden om indien mogelijk vóór of na de avondspits naar huis te rijden. Werk bijvoorbeeld thuis nog even door, of begin ’s ochtends iets later waardoor u ’s avonds ook net de ergste avondspits mist. Uiteindelijk bent u waarschijnlijk ongeveer even laat thuis, maar dan wel met een stuk minder ergernissen!

Zorg voor een goede autoverzekering

Files zijn vaak veroorzaker van kleine ongelukken. Jij of degene achter je remt te laat of iemand schat een situatie verkeerd in en rijdt tegen de ander aan. Naast voorzichtig rijgedrag is een goede autoverzekering dus aan te raden om u snel weer op weg te helpen in het geval dat er een probleem ontstaat.

Alternatieve routes

Via apps zoals die van de VID kunt u makkelijk controleren waar op uw route files staan en of er misschien een alternatieve, snellere route aan te raden is.

Deuren op slot

De laatste tijd zijn er opvallend veel gevallen waarbij dieven gebruik maken van een rood stoplicht of een file. Terwijl u staat te wachten trekken zij snel een zij-portier of achterklep open om zo bezittingen uit uw auto te ontvreemden. Omdat zij vaak op de motor zijn, zijn ze weg voordat u kunt reageren. Voorkom dus een extra vervelende situatie in de file en maak er een gewoonte van om uw deuren te vergrendelen wanneer u in de auto stapt.