Elektrische fietsverzekering

Particulier & zakelijk verzekeren
Gratis adviesgesprek

Afspraak maken

De elektrische fiets

Een elektrische fiets, ook wel Elobike of Pedelec genoemd, wint steeds meer aan populariteit in Nederland. De elektrische fiets geeft namelijk trapondersteuning. Handig bij heuvelachtige gebieden of bij tegenwind. Ideaal voor woon-werk gebruik, u komt niet meer bezweet aan op uw werk. Ook kan er met deze fiets, zonder veel extra inspanning, meer snelheid gemaakt worden. Naast een duurdere aanschaf ten opzichte van een gewone fiets, alleen maar voordelen dus.

E-bike

In de volksmond wordt deze term vaak verkeerd gebruikt. Een e-bike is een vorm van een elektrische fiets. Met een e-bike is meetrappen namelijk niet noodzakelijk. Daarom valt dit fietstype in een andere categorie, namelijk die van een snorfiets. De bestuurder moet minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Ook geldt voor dit type fiets een verplichte WA verzekering en dus een kentekenplaat. Het dragen van een helm is bij dit type fiets niet verplicht.

Omdat de aanschafprijs van een elektrische fiets een stuk hoger is dan een gewone fiets, is een verzekering niet overbodig. Net zoals bij de gewone fiets kent deze elektrische fietsverzekering twee type dekkingen:

 

  • Beperkt cascodekking

    Deze dekking keert alleen uit bij diefstal. U kunt kiezen tussen uitkering in geld of een nieuwe elektrische fiets. De fiets dient een ART goedgekeurd slot te hebben.

  • Volledig cascodekking

    Deze dekking vergoedt, naast diefstal, ook schade aan de eigen elektrische fiets. Hierbij kunt u denken aan schade ontstaan door gebeurtenissen zoals een verkeersongeval, brand, ontploffing en blikseminslag.

7

Verder lezen

Nieuwwaarderegeling 

Ook de elektrische fietsverzekering kent bij diverse verzekeraars een nieuwwaarderegeling met een looptijd van meestal drie jaar. Dat betekent dat u gedurende de eerste drie jaar de nieuwwaarde terugkrijgt (of een nieuwe elektrische fiets) als uw elektrische fiets gestolen wordt of total-loss raakt. Soms is het mogelijk ook een waardestijging mee te verzekeren. De maximale stijging varieert per verzekeraar.

Aanvullende dekkingen zijn vaak mogelijk:

  • Ongevallen opzittenden
  • Hulpverlening
  • Verhaalsrechtsbijstand
  • Garantiedekking t/m 5 jaar

 

Let op: de elektrische fietsverzekering dekt alleen schade aan uw eigen fiets en niet de schade die u aan anderen toebrengt. Dat risico is namelijk gedekt met de aansprakelijkheidsverzekering particulieren. Het is dus belangrijk dat u zo’n verzekering afgesloten heeft. Kijk op de pagina ‘Aansprakelijkheidsverzekering’ voor meer informatie.

 

Premie

De premie wordt bepaald op basis van de nieuwwaarde en speelt de regio waarin u woont een rol. De premie wordt vooraf betaald en geldt voor een overeengekomen periode. Meestal is dit drie jaar.

Schade-uitkering

Indien uw elektrische fiets gestolen wordt, dan wordt alleen uitgekeerd als de fiets op slot stond. U moet aan de verzekeraar het originele proces verbaal overhandigen. Ook dient u als bewijs beide originele sleutels te tonen. Schade aan de elektrische fiets (bij volledig casco) wordt niet altijd vergoed. Lees vooraf goed de polisvoorwaarden door om de uitsluitingen te bepalen. 

Wilt u meer weten over een elektrische fietsverzekering? Neem dan contact met ons op. Ook kunt u altijd bij ons binnenlopen voor een oriënterend adviesgesprek.