Opstalverzekering

Particulier & zakelijk verzekeren
Gratis adviesgesprek

Afspraak maken

Een opstalverzekering is nodig om u te beschermen tegen de financiële gevolgen van schade aan de woning. Wat is een opstal? Naast de woning zelf zijn ook alle objecten die nagelvast aan de woning zitten opstal. Nagelvast wil zeggen dat ze eerst los gemaakt moeten worden alvorens ze verplaatsbaar zijn. Deze objecten worden ook wel onroerende goederen of onroerende zaken genoemd.

Onroerende zaken:

Enkele voorbeelden van onroerende zaken:

  • Keuken, exclusief apparatuur
  • Badkamer, exclusief badkamermeubelen
  • Vloerbedekking
  • Schuur
  • Tuinschutting

Er zijn gebeurtenissen waarbij schade aan onroerende zaken kunnen ontstaan. Enkele voorbeelden:

  • Brand
  • Waterschade
  • Vandalisme
  • Blikseminslag

Verschillende dekkingen

Met een opstalverzekering bent u gedekt tegen dit soort gebeurtenissen. Let bij het afsluiten van een opstalverzekering goed op wat wel en wat niet verzekerd is! Zeker als er in de woning bijzondere elementen aanwezig zijn. Schade door natuurrampen, terrorisme, (atoom)kernreacties en oorlogsgeweld zijn standaard uitgesloten. Bij een opstalverzekering kan er gekozen worden uit verschillende dekkingen. Enkele voorbeelden zijn:

  • Standaarddekking: deze dekt de schade door oorzaken zoals brand, blikseminslag, vandalisme, ontploffing, omvallende bomen, water en storm.
  • Uitgebreide dekking: naast de standaarddekking is ook schroei-, zeng- en smeltschade verzekerd. Ook de kosten van breekwerk als er een defect in een leiding moet worden opgespoord zijn verzekerd.
  • All risk: hiermee is meestal ook de ‘eigen schuld’ schade gedekt. Als u zelf schade zonder opzet maakt dan is deze schade met een all risk verzekering gedekt.
7

Verder lezen

Huurder/eigenaar van een appartement

Als huurder van een woning of eigenaar van een appartement hoeft u over het algemeen niet zelf een opstalverzekering af te sluiten. Daar zorgt de verhuurder (bij huur) of de vereniging van eigenaren (bij koop) voor. Check voor de zekerheid altijd bij de eigenaar of de woning verzekerd is!

Glas

Glas is een apart geval. Glas behoort meestal niet tot de standaard opstalverzekering. Deze is vaak wel aanvullend mee te verzekeren. Ook is er een aparte glasverzekering waarmee u alle beglazing kunt verzekeren. Let bij het afsluiten van een opstalverzekering dus goed op of glas meeverzekerd is!

Voldoende verzekerd?

Hoe weet u of uw opstal voldoende verzekerd is? Het is moeilijk om de juiste herbouwwaarde te bepalen. Let op dat de herbouwwaarde niet hetzelfde is als de verkoopwaarde van de woning. De herbouwwaarde is meestal lager dan de verkoopwaarde. Er is een herbouwwaardemeter waarmee u kunt berekenen wat ongeveer de totale herbouwwaarde zal zijn. Door deze herbouwwaardemeter in te vullen bent u nooit onderverzekerd!

Wij kunnen voor u bepalen welke opstalverzekering het beste bij u past. Neem hiervoor contact met ons op. Zie onze contactpagina. Ook kunt u altijd bij ons binnenlopen voor een adviesgesprek.