Beste lezer,

Bent u ook zo aan het genieten van die heerlijk zomerse dagen? Een fijn voorproefje van een hopelijk lange en zonnige zomer. Misschien komt voor u ook de vakantie in snel tempo dichterbij. Een paar weken om volledig te ontspannen en op te laden. 

Toch is op vakantie gaan voor veel mensen juist enigszins stressvol. Zonde, want met een goede voorbereiding hoeven de weken voorafgaand aan uw reis enkel in het teken te staan van voorpret! Om u hier een beetje mee te helpen hebben we een overzichtelijke checklist voor u gemaakt, zodat genieten het enige is wat u rest!

Checklist voor een goede voorbereiding van uw reis

  • Controleer of uw reisverzekering nog steeds past bij uw type vakantie. Misschien heeft u een caravan gekocht? Gaat u voor het eerst op reis buiten Europa? Bent u van plan om risicovolle sporten te gaan beoefenen zoals watersport, duiken of bergbeklimmen? Of misschien is uw thuissituatie veranderd en is er dit jaar meer kans op een annulering. Dit kunnen redenen zijn om belangrijke aanpassingen te doen in uw reisverzekering(en).
  • Controleer of uw betaalpassen geactiveerd zijn voor het land van bestemming.
  • Controleer tijdig of er inentingen of bepaalde medicatie vereist zijn voor uw bestemming. U kunt dit onder andere zien op de website van de GGD.
  • Wat moet er verplicht mee in de auto in het buitenland? Verschillende (Europese) landen hebben hiervoor regels en kunnen u beboeten indien u hieraan niet voldoet.
  • Zorg ervoor dat uw huis goed beveiligd is tegen inbraak; zet niet op social media dat u op vakantie gaat, zorg voor een bewoonde indruk door middel van tijdschakelaars voor het licht en de buren die uw post opruimen en maak het inbrekers niet makkelijk door waardevolle spullen in het zicht te laten liggen of een container onder een raam te laten staan.
  • Zorg voor een kopie van belangrijke documenten en maak een lijstje met belangrijke telefoonnummers. Denk hierbij aan buitenlandse alarmnummers, contactgegevens van uw bank en verzekeraar en het adres en contactgegevens van de Nederlandse ambassade in uw vakantieland.
  • Weet wat u moet doen wanneer iets gestolen wordt. Voor uw verzekering is het bijvoorbeeld belangrijk dat u hiervan te allen tijde aangifte doet bij de politie, voor uw betaalpassen is het belangrijk om zo snel mogelijk de bank te bellen om deze te laten blokkeren en om vervolgens aangifte te doen bij de politie.
  • Geef uw vluchtnummers en vakantieadres door aan familie of vrienden.
  • Neem belangrijke medicijnen mee in uw handbagage in het vliegtuig en doe deze niet in uw ruimbagage. Mocht uw koffer niet aankomen op de plek van bestemming, dan hoeft u zich in ieder geval geen zorgen te maken over het snel verkrijgen van nieuwe medicijnen. In sommige gevallen is het ook raadzaam om een verklaring van uw huisarts voor het gebruik van de medicijnen aan te vragen.
  • Rijdt u met een caravan door Duitsland, Polen of Spanje en is deze zwaarder dan 750 kilo? Dan heeft u voor uw caravan een aparte groene kaart nodig. Vergeet niet om deze tijdig bij ons op te vragen!

Met deze tips in het achterhoofd kunt u zich met een gerust hart en hoofd voorbereiden op een heerlijke, zorgeloze zomer! Wij wensen u alvast veel vakantieplezier en staan uiteraard voor u klaar mocht er onverhoopt toch iets gebeuren.

Sacha Udema