Bent u nog meer dan tevreden met uw huidige woonsituatie en niet van plan om op korte termijn te verhuizen? Dan is het verstandig om regelmatig te controleren of uw hypotheek nog up to date is. Veranderende rentestanden maar ook veranderingen in uw persoonlijke situatie kunnen reden zijn voor ons om u te adviseren een aanpassing te doen in uw hypotheek.

Veranderingen die van invloed zijn op uw hypotheek

Ook al sluit u bij het kopen van uw huis een hypotheek af voor een flink aantal jaren, betekent dat niet dat er gedurende die tijd niets aan die hypotheek verandert. Naast logische redenen, zoals een verhuizing of het oversluiten van uw hypotheek, zijn er talloze andere situaties die een aanpassing van uw hypotheek eisen.

Veranderende hypotheekrente

Uw rentevastperiode loopt over het algemeen voor slechts een paar jaar. Op het moment dat deze periode verloopt is het tijd om de rente opnieuw vast te zetten. U krijgt een verlengingsvoorstel van uw bank, maar dat hoeft niet de meest aantrekkelijke optie voor u te zijn. Het kan daarom de moeite waard zijn om het oversluiten van uw hypotheek te overwegen.

Inbreken op de rentevastperiode

Ook wanneer uw rentevastperiode nog niet (bijna) afloopt, kunt u aanpassingen doen indien u dat wenst. Dat noemen we inbreken op de rentevastperiode. Hierbij moet u wel rekening houden met een boeterente. Indien het verschil tussen uw rente en de huidige hypotheekrente groot is, kan het in uw voordeel zijn om in te breken op uw rentevastperiode.

Extra aflossen

Indien u voldoende geld beschikbaar heeft, kan het interessant zijn om extra af te lossen op uw hypotheek. De spaarrentes zijn immers laag, waardoor het soms meer oplevert om extra af te lossen op uw hypotheek. Dit kan op verschillende manieren, waarover wij u graag adviseren. Op die manier heeft u optimaal profijt van uw opgebouwde kapitaal!

Een hypotheek die past bij uw veranderde levensomstandigheden

Gedurende uw leven verandert uw situatie constant: u gaat samenwonen of misschien scheiden, u krijgt kinderen of begint een eigen bedrijf. De hypotheekvorm die het best past bij uw huidige situatie kan dus anders zijn dan toen u uw hypotheek afsloot. Het is daarom verstandig om regelmatig, maar zeker bij grote veranderingen in uw leven, met uw hypotheekadviseur om de tafel te gaan zitten.

Meer of minder risico lopen met uw hypotheek

Een belangrijke afweging omtrent de keuze voor uw hypotheekvorm is hoeveel risico u kunt en wilt lopen. Wanneer u meer risico loopt doordat u nu bijvoorbeeld alleenstaand bent of een eigen bedrijf bent begonnen, wilt u misschien het risico dat u loopt omtrent uw hypotheek verkleinen. Ook kan het zijn dat u eerder kapitaal opgebouwd heeft door te sparen, maar dat u dit nu wenst te beleggen.

Samen met uw adviseur kunnen we uw risico’s en situatie opnieuw in kaart brengen om te kijken of uw huidige hypotheeksamenstelling nog bij u past. Zo nodig kunnen we hierop een aanpassing doen. U kunt contact met ons opnemen voor het maken van een afspraak.