Caravanverzekering

Particulier & zakelijk verzekeren
Gratis adviesgesprek

Afspraak maken

Voor elk type caravan is er een verzekering. Het maakt niet uit of het gaat om een toercaravan, stacaravan of vouwwagen. Voor een toercaravan (of vouwwagen) geldt dat deze automatisch onder de WA-verzekering van de trekkende auto valt mits deze aan de auto vastgekoppeld zit. Als een losstaande caravan schade toebrengt aan andere zaken (door bijvoorbeeld weg te rollen) dan valt deze schade onder de aansprakelijkheidsverzekering particulieren.

Niet verplicht, wél aan te raden

In tegenstelling tot een motorvoertuig is een verzekering voor een caravan niet verplicht. Maar het is wel aan te raden om een verzekering af te sluiten. Welke risico’s dekt een caravanverzekering? Een caravanzekering dekt zaken zoals diefstal, brand, storm, vandalisme en meestal ook hagel. Uw caravan zelf is dus verzekerd. Maar ook spullen in, aan en op uw caravan. Denk hierbij aan zaken zoals:

  • Luifel
  • Voortent
  • Inboedel
  • Airco
  • Caravanmover

Voor een stacaravan zijn ook aan- en bijbouwsels meeverzekerd zoals een schuurtje, bordes, serre of toilethuisje. Welke spullen precies verzekerd zijn, leest u in de polisvoorwaarden. 
Let op dat voor de dekking tegen diefstal preventiemaatregelen (zoals een disselslot) kunnen gelden! Deze zijn per maatschappij verschillend.

Verder is er dekking voor de kosten van hulpverlening. Deze kan bestaan uit het bergen, bewaken, opruimen en transporteren van de caravan. Ook de kosten voor het opnieuw plaatsen en aansluiten van de beschadigde caravan zijn meeverzekerd. Soms is ook rechtsbijstand meeverzekerd.
Wat met een caravanverzekering niet verzekerd is, is uw reisbagage. Deze dient u apart te verzekeren met een reisverzekering.

7

Verder lezen

Nieuwwaarderegeling

Een punt van aandacht bij de caravanverzekering is de nieuwwaarderegeling. Het doel van deze regeling is dat u, gedurende een van te voren bepaalde periode, de nieuwwaarde terugkrijgt na een totaal verlies. In de praktijk kan deze periode uiteenlopen van 2 t/m 8 jaar. Er is sprake van totaal verlies als de caravan niet meer te repareren valt of gestolen is. Nieuwwaarde is het bedrag waarvoor dezelfde caravan (of gelijkwaardig type) op dat moment in de showroom staat. Bij totaal verlies kunt u dus een nieuwe caravan van hetzelfde (of gelijkwaardig) type aanschaffen. Als de nieuwwaardeperiode is afgelopen krijgt u alleen nog de dagwaarde uitgekeerd.

Eigen risico

Bij een gebeurtenis waarbij schade aan de caravan is toegebracht, betaalt u meestal een eigen risico. Dit hangt van de verzekeraar af en kan oplopen tot € 150,-. Het verzekeren van schade door hagelbuien kan het eigen risico (of de premie) nadelig beïnvloeden.

Premie

De premie van de caravanverzekering wordt individueel vastgesteld. Deze hangt vooral af van het merk en type, het bouwjaar en de cataloguswaarde. Ook de duur van de nieuwwaarderegeling speelt hierbij een rol.

Wilt u meer weten over een caravanverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunt u altijd bij ons binnenlopen voor een oriënterend adviesgesprek.