Motorverzekering

Particulier & zakelijk verzekeren
Gratis adviesgesprek

Afspraak maken

Wanneer u een motor heeft, moet hiervoor een verzekering afgesloten worden. Minimaal moet de motor WA verzekerd zijn. Dit is wettelijk verplicht. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit betekent dat als u schuld heeft aan een ongeval de verzekering alle kosten betaalt aan de tegenpartij. Er zijn mogelijkheden om de motor aanvullend te verzekeren. De belangrijkste zijn: ‘beperkt casco’ of ‘volledig casco’.

Beperkt casco

Bij beperkt casco is de eigen motor verzekerd tegen brand en diefstal. Soms ook tegen storm- of hagelschade, joyriding en overstekend wild. Bij een gebeurtenis keert de verzekeringsmaatschappij niet meer uit dan de dagwaarde van de motor. Deze dekking is geschikt voor motoren die niet ouder zijn dan 10 jaar.

Volledig casco

Bij volledig casco is de eigen motor verzekerd tegen alle gebeurtenissen (uitsluitingen voorbehouden). Ook hierbij geldt dat als de dagwaarde van de motor lager is dan het schadebedrag u de dagwaarde krijgt uitgekeerd. Er zijn volledig casco verzekeringen die de motor het eerste jaar (of jaren) tegen de nieuwwaarde verzekeren. Een voorwaarde is dan wel dat de motor nieuw gekocht moet zijn. De volledige casco dekking is normaliter geschikt voor motoren die niet ouder zijn dan 6 jaar.

Naast deze dekkingsmogelijkheden zijn er nog andere aanvullende dekkingen die u kunt afsluiten zoals:

  • Rechtsbijstand

Bij gebeurtenissen, zoals een aanrijding, kunt u juridisch advies of rechtshulp krijgen.

  • No-claim bescherming

U mag per jaar meestal 1 schade claimen zonder dat dit gevolgen heeft voor uw no-claim korting. Deze regeling verschilt per maatschappij.

  • Ongevallen opzittende

De passagier/bijrijder is verzekerd bij overlijden of blijvende invaliditeit. De verzekering keert dan meestal een vast bedrag uit. Het maakt niet uit wie schuldig is bij het ongeval.

7

Verder lezen

  • Schade opzittende

De passagier/bijrijder is verzekerd tegen schade opgelopen tijdens een ongeval. Dit kan materiële schade (kleding) of immateriële schade (lichamelijk/psychisch letsel) zijn.

  • Hulpverlening buitenland

Met hulpverlening buitenland ontvangt u hulp bij pech onderweg in het buitenland.

  • Woonplaatsservice

Met de woonplaatsservice heeft u recht op hulp als u pech krijgt met uw motor in uw eigen woonplaats.

Premie

De premie van een WA-verzekering wordt vastgesteld aan de hand van de cilinderinhoud. De premie van de uitbreiding ‘beperkt casco’ wordt berekend over de dagwaarde en de premie van ‘volledig casco’ wordt berekend over de nieuwwaarde. De premie is ook afhankelijk van uw regio, leeftijd en het aantal schadevrije jaren, dat u heeft opgebouwd.

Schadevrije jaren

Voor elk jaar dat u als verzekerde schadevrij rijdt (of bij uw verzekeraar geen schade indient) bouwt u één schadevrij jaar op. Schadevrije jaren bieden een korting op de premie. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting. Na het indienen van een schade valt u meestal meerdere schadevrije jaren tegelijk terug. Ook is het mogelijk om verder dan nul schadevrije jaren terug te vallen. Het aantal jaren onder nul worden dan minjaren genoemd. Hiervoor ontvangt u geen korting, maar betaalt u een toeslag op de premie. Hoeveel de korting of toeslag is, wordt bepaald door een zogenaamde bonus/malusladder. Deze bonus/malusladder verschilt per verzekeringsmaatschappij.

Wilt u meer weten over een motorverzekering? Neem dan gerust contact met ons op. Ook kunt u altijd bij ons binnenlopen voor een oriënterend adviesgesprek.