Goed voorbereid op wintersport

Heerlijk, een weekje naar de sneeuw! Toch hoeven we u er waarschijnlijk niet op te wijzen dat wintersport ook de nodige risico's met zich mee brengt. Goed voorbereid op wintersport gaan is dan ook geen overbodige luxe. 

Reisverzekering met wintersportdekking

Vooral als u niet ieder jaar op wintersport gaat, is het verstandig om ruim voor vertrek te controleren of uw reisverzekering ook een wintersportdekking heeft. Niet iedere reisverzekering heeft dit standaard in het pakket en het kan goed zijn dat u een wintersportdekking destijds niet nodig achtte. Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan tijdens uw wintersport doet u er verstandig aan dit te controleren en eventueel uw reisverzekering aan te passen of er één af te sluiten.

Helmplicht in wintersportgebieden

Steeds meer landen hebben regels omtrent het dragen van een skihelm. Controleer daarom van tevoren of er in uw skigebied een helmplicht geldt. U vindt hieronder een overzicht van de regels rondom het dragen van een helm in verschillende skigebieden. Ook wanneer er geen helmplicht bestaat, wordt het vaak wel geadviseerd om een helm te dragen, zéker voor jonge kinderen. Dit kan enorm veel schade voorkomen in het geval van een ski-ongeluk! Daarnaast is het vaak ook tijdens skilessen verplicht om een helm te dragen, óók in de ski-gebieden waar geen helmplicht geldt.

Oostenrijk: In heel Oostenrijk (m.u.v. Tirol en Vorarlberg) geldt een skihelmplicht voor kinderen t/m 15 jaar.

Duitsland: Geen helmplicht, maar het wordt wel geadviseerd.

Italië: Skihelm verplicht voor kinderen t/m 14 jaar.

Polen: Skihelm verplicht voor kinderen t/m 15 jaar.

Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen, Tsjechië, Canada, VS: Geen helmplicht.

De regels op de piste

Wie op wintersport gaat doet er verstandig aan zich te verdiepen in de verkeersregels op de piste. Dit kan immers véél ongelukken voorkomen, netals in het 'gewone' verkeer op de weg. De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft een aantal gedragsregels opgesteld die gelden voor alle skiërs en snowboarders op de piste, om de risico's van wintersport te verkleinen. Zorg er ook voor dat uw kinderen bekend zijn met deze regels!

  • Let op anderen Een skiër of snowboarder moet zich zodanig gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt.
  • Houd controle over je snelheid Een skiër of snowboarder dient zijn snelheid te beheersen en dit aanpassen aan zijn persoonlijk kunnen, de moeilijkheid van de piste, de drukte op de piste en de weersomstandigheden. 
  • Routekeuze Een skiër of snowboarder die van achteren komt dient zijn route zo te kiezen dat hij de skiërs of snowboarders voor hem niet in gevaar brengt.
  • Inhalen Een skiër of snowboarder mag een andere skiër of snowboarder bovenlangs, onderlangs of zijdelings passeren. Hierbij dient hij wel altijd voldoende afstand te houden om degene die hij passeert de ruimte te geven voor (on)vrijwillige bewegingen.
  • Betreden, wegskiën en naar boven lopen Een skiër of snowboarder die een piste betreedt, verder gaat na een stop of die omhoog beweegt op de piste, dient eerst goed te kijken of hij anderen of zichzelf niet in gevaar brengt. 
  • Stoppen op de piste Een skiër of snowboarder dient niet te stoppen op de piste waar deze smal is of waar de zichtbaarheid of overzichtelijkheid beperkt is, tenzij absoluut noodzakelijk. Na een val op zo'n plek, dient de skiër of snowboarder snel van deze plek weg te gaan om de piste weer vrij te krijgen. 
  • Klimmen en te voet afdalen Een skiër of snowboarder die op de piste omhoog klimt of te voet afdaalt, moet aan de zijkant van de piste blijven. 
  • Borden en markeringen Een skiër of snowboarder moet instructies en aanwijzingen op borden en markeringen volgen. 
  • Hulp bieden Het is de plicht van elke skiër of snowboarder om hulp te bieden bij ongevallen. 
  • Identificatie Elke skiër of snowboarder moet zijn naam en adres uitwisselen met betrokkenen van een ongeluk, ongeacht hij zelf verantwoordelijk is. 

Deze regels zijn voornamelijk een kwestie van gezond verstand, maar het kan geen kwaad ze nog eens extra door te lezen. Ieder jaar gebeuren er immers op de piste weer ongelukken als gevolg van roekeloos of overmoedig gedrag. Het is daarom ook verstandig deze te benadrukken bij uw (jonge) kinderen die wellicht niet van alle regels op de hoogte zijn.